De Weesfiets kampt met ruimtegebrek

Rondzwervende fietsen krijgen hier een tweede leven.

Rondzwervende fietsen krijgen hier een tweede leven.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Nina Menke
Hilversum

Medewerkers van de Weesfiets, die zwerffietsen restaureren in de loods aan de Hilversumse Kerkbrink bij het voormalig postkantoor, hoeven zich niet te vervelen. Voldoende plek om de binnengebrachte fietsen op te slaan, is er niet. Elk kwartaal komen er rond de honderd fietsen binnen voor restauratie. „Zonde als we niet alle fietsen op kunnen slaan, want dan moet ik ze naar het oud ijzer brengen.”

De Weesfiets is één van de maatschappelijke projecten van RIBW PakAan Gooi en Vechtstreek, de stichting die dagbestedingen voor dak- en thuislozen verzorgt. In de loods hangt een gemoedelijke sfeer. Drie medewerkers buigen zich over een fiets die op zijn kop hangt. Twee andere mannen zitten ieder bij een eigen fiets. Een winkelwagen met spatborden, wielen en ontelbaar veel bakjes met moertjes en boutjes. Eén vrijwilliger is opgeleid tot fietsenmaker. „Hij waarborgt de kwaliteit.” Hij leert de anderen hoe ze tweewielers moeten restaureren. Coördinator Wolter Raes: „Maar hij is geen erkende leermeester binnen onze organisatie. We zijn er nu mee bezig dat wel te regelen.”

Schroothoop

De fietsen die binnenkomen in de loods zijn rond station Hilversum op verkeerde plekken weggezet of gedumpt. Als fietseigenaren hun fiets niet binnen vier maanden ophalen, knappen medewerkers van de Weesfiets de tweewielers op. Eenmaal opgeknapt, verkopen ze de fietsen in de winkel aan de Stroeslaan. Eerst sorteren de medewerkers alle ’weesjes’. Welke zijn op te knappen en welke niet? Van de fietsen die naar de schroothoop moeten, halen ze bruikbare onderdelen af.

Er komen te veel fietsen binnen. „Dat is mooi, want dan hebben wij werk. Maar we hebben niet voldoende plek om de binnengebrachte fietsen te stallen. In deze loods moeten we namelijk ook het werk doen. Dat betekent dat we fietsen naar het oud ijzer moeten brengen. Zonde, want met een opknapbeurt waren die gewoon goed voor de verkoop.” De Weesfiets werkt goed samen met de gemeente Hilversum. „Ze denken echt wel na over hoe ze ons kunnen helpen.”

Perspectief

Raes is zeer tevreden. „Ik ben trots op waar we nu staan met zijn allen. Iedereen werkt goed.” Het mes snijdt naar zijn zeggen aan twee kanten als je dak- en thuislozen werk geeft. „Mensen krijgen weer perspectief. Ze voelen zich beter. Bovendien keren ze weer terug in de maatschappij en kunnen andere mensen zien dat het gewoon mensen zijn.”

Een andere bijkomstigheid is dat de straten leeg blijven van rondzwervende fietsen. „Hilversum blijft mooi netjes zo.”

Raes wil dak- en thuislozen niet labelen. „Mensen hebben gauw een mening. Maar iedereen kan dak- of thuisloos worden. Had mij ook kunnen overkomen. Ik wil dat mensen weer een leven op kunnen bouwen na de ellende die ze meemaakten.”

Opslagplaats

Raes heeft nog wel wat wensen. „Zou mooi zijn als we meer opslagplaats krijgen. Ik vraag iedereen te kijken of er ergens plek is. Tijdelijk mag ook. De doorstroom van de fietsen is snel. Het zou ons enorm helpen.”

In de winkel ligt een formulier waarop de algemene voorwaarden staan. Zo weten klanten waar ze aan toe zijn. Veel klanten kunnen vanwege een taalbarrière de tekst niet lezen. „Ik ben op zoek naar iemand die de tekst in het Arabisch wil vertalen. Maakt het voor klanten en onze medewerkers een stuk gemakkelijker.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.