De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Joyce Huibers
Hilversum

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Neem de kinderen mee naar de nieuwe voorstelling van Woezel en Pip in Spant! Bussum, geniet van het werk van Haydn in Nederhorst den Berg of luister naar de lezing over meestervervalser Han van Meegeren in Laren.

Muziek

Haydn

Heerlijk... Haydn! heet het programma dat zaterdag 29 oktober om 20.15 uur te horen is in de Willibrordkerk in Nederhorst den Berg. Deze grote componist uit de klassieke periode, heeft een enorme invloed gehad op de muziekgeschiedenis. Mozart was dol op hem en Beethoven zijn leerling. Zijn muziek is te typeren als uiterst fantasierijk met een geraffineerde onderliggende humor en helder van klank en structuur. Het concert wordt gegeven door Camerata Amsterdam met soliste Lidy Blijdorp op cello onder leiding van vaste dirigent Jeroen Weierink.

Muziek

Politie

Het Politie Muziekgezelschap Excelsior uit Hilversum, het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior en de Politie Big-Band Pro-Motion uit Amersfoort bundelen de krachten voor een concert zaterdag in Studio 1 van Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. De drie muziekgezelschappen spelen zowel met als los van elkaar enkele muziekstukken. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is gratis, maar de plaatsen moeten wel vooraf besproken worden via 06 - 41907997.

Theater

Rouwen

Mylou Frencken en Pieter Tiddens brengen met hun voorstelling ’Rouwrevue’ een mix van theater en cabaret. De voorstelling zaterdag 29 oktober om 20.30 uur in City of Wesopa in Weesp maakt duidelijk dat ieder mens moet rouwen op zijn eigen manier. Frencken verloor binnen twee jaar haar vader en man, Tiddens begroef zijn ouders en zwager. Een licht humoristische voorstelling met een goede balans tussen ernst en relativering. Geschikt voor iedereen, want verlies lijden we allemaal, ooit.

Museum

Fear Fort

In het kader van Halloween houdt Forteiland Pampus in het IJmeer op 28 en 29 oktober ’Fear Fort Pampus’. Tijdens dit evenement nemen onverklaarbare verschijnselen en entiteiten bezit van het fort. Fear Fort Pampus is alleen voor de echt stalen zenuwen. Voor kinderen tot twaalf jaar biedt het fort ook spannend vermaak met activiteiten als trick or treat, ratten vreten, een waarzegster, de spookgang en heksenwrat prikken. Speciaal voor deze avonden vaart de veerboot vanaf Muiden, Amsterdam IJburg én Almere Muiderzand. Informatie en kaarten via www.pampus.nl

Muziek

Spaanse luit

Op uitnodiging van de klassieke cd-speciaalzaak Prelude speelt de Spaanse luitspeler Xavier Díaz-Latorre zaterdagavond in de Baarnse Paaskerk aan de Oude Utrechtseweg. Met het programma ’Stolen Roses’ brengt Díaz-Latorre composities van onder andere Bach en Telemann. De titel van het programma verwijst naar het feit dat de muziek die gespeeld wordt oorspronkelijk bestemd was voor een ander instrument. Het concert begint om 20.15 uur en is gratis toegankelijk. Wel een collecte na afloop.

Muziek

Hunker

De regionale band Hunker houdt het al twintig jaar vol en dus gaan ze op jubileumtournee. Vrijdagavond 28 oktober om 20.30 uur doen ze Artishock in Soest aan. Hunker combineert diverse muziekgenres en heeft als enige voorwaarde dat het moet rocken en swingen. Speciaal voor deze tournee zijn aan de bezetting drie blazers en een percussionist toegevoegd. Op het repertoire staan nummers van Shane MacGowan, Keith Richards, Graham Parker en Bob Dylan, althans hun muziek wordt ten gehore gebracht. De teksten zijn in het Nederlands.

Film

Volksstammen

Om los te komen van de bestaande systemen en beter in contact te staan met zichzelf en de natuur, leefden Rolf Winters (consultant en coach) en Renata Heinen (self-made artiest en kunstenaar) met hun drie kinderen vier jaar samen met een Indianenstam in Noord-Amerika. Op zoek naar zingeving en nieuw perspectief legden ze de wijsheid van de stamoudsten vast op video. Daar bleef het niet bij. In de documentaire ’Down to Earth’ trekt het gezin een jaar lang rond de wereld op zoek naar verborgen ’wisdom keepers’ en leeft bij verschillende volksstammen die vaak nog nooit gefilmd of geïnterviewd zijn. De film is te zien bij Filmtheater Hilversum.

Lezing

Vervalser

Beeldend kunstenaar en schilderdocent bij onder andere de Gooise Academie in Laren, Herman Tjepkema, geeft vrijdagavond een lezing over meestervervalser Han van Meegeren. Met het vervalsen van schilderijen van Vermeer nam Van Meegeren wraak op critici die zijn eigen werk niet konden waarderen. Centrale vraag in de lezing is hoe gezaghebbende kunstenaars een Van Meegeren aan hebben kunnen zien voor een Vermeer en er miljoenen voor over hadden. De lezing begint om 20.00 uur in de Gooise Academie in Laren.

Musical

Sloddervos

De twee bekende kindervrienden Woezel en Pip gaan deze herfstvakantie in een nieuwe voorstelling samen met hun vriendjes en de kinderen in de zaal op zoek naar de stelende sloddervos. Zondag is ’Op zoek naar de Sloddervos’ om 14.00 en 16.00 uur te zien in Spant! in Bussum. Na afloop kan er geknuffeld worden met een levensgrote Woezel en Pip. Ook is er een knutselwedstrijd. Reserveren kan via www.spant.org.

Muziek

Workshop

Zijn muziek is bekender dan hijzelf. Meer dan tachtig tracks werden gelicenseerd aan verschillende series bij onder andere Fox, ABC, MTV en Discovery Channel. Ook verscheen zijn muziek onder enkele Hollywood films. Hij schreef mee aan het nieuwe album van onder andere Waylon en Van Velzen. Donderdag 27 oktober om 20.30 uur treedt singer-songwriter Shane Alexander zelf op in De Vorstin in Hilversum. Twee dagen later komt hij nog een keer terug naar het poppodium om een vier uur durende workshop te geven. Daarin vertelt Alexander onder andere tips en trucs voor het schrijven van tracks die geschikt zijn voor licensing. Informatie en tickets via www.devorstin.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.