Ouders zeulen voor plek in 4 havo

Susanne van Velzen
Hilversum

Radeloos, sprakeloos en boos is Ingrid van Koningsveld uit Bussum. Haar zoon Sander (16) heeft zijn mavo-diploma gehaald met prachtige cijfers, wil dolgraag door naar de havo, maar geen enkele middelbare school in het Gooi heeft plek voor hem. De scholen zitten helemaal vol, krijgt ze overal te horen.

,,We zijn echt ten einde raad. Ik loop als sinds maart te zeulen met hem onder mijn arm. Zo voelt het. Hij is leerplichtig maar geen enkele school wil hem plaatsen in havo 4. Een plek op de wachtlijst is het enige dat ze kunnen bieden. Ik ben inmiddels aardig in paniek. Het is toch te bizar voor woorden dat ze allemaal de deur dicht houden”, zegt Van Koningsveld.

Luzac

Sander maakte na drie lastige jaren op de havo op het Willem de Zwijger College in Bussum dit schooljaar de overstap naar het particuliere Luzac in Hilversum waar hij zijn mavodiploma haalde. ,,Zonder onvoldoendes en met meer dan een zeven gemiddeld. Maar Luzac heeft met geen enkele middelbare school een samenwerking waardoor mijn zoon geen voorrang heeft op plaatsing. Terug naar het Willem in Bussum is geen optie. dit was geen geschikte school voor hem. En er is daar ook geen plek hoorden we gisteren. ”

Rector Johan Veenstra van het Comenius College in Hilversum vindt het ,,sneu” dat de Bussumer geen plek heeft, maar kan niets voor hem doen. ,,We zitten echt boordevol. Voor alle leerjaren is bij ons een wachtlijst. Uitbreiden kan niet. Het moet beheersbaar en veilig blijven op school. Wij hebben een relatie met De Savornin Lohmanmavo. Die leerlingen gaan voor. Is het geen optie voor deze jongen om havo ook op Luzac te doen?”, oppert Veenstra. Dat is voor de Bussumse familie financieel niet haalbaar. ,,Afgelopen jaar was net te doen.” Een jaar op het Luzac kost al snel 16.000 euro.

Rechter

Nadat ook het Willem de Zwijger College gistermorgen aangaf vol te zitten zag Van Koningsveld alleen nog een gang naar de rechter als mogelijkheid om een plek af te dwingen. Zover hoeft het volgens Stefan ten Brink, directeur van Qinas, het samenwerkingsverband van alle middelbare schoolbesturen in het Gooi, niet te komen. ,,Ik snap de paniek nu over hun zoon, maar er is voor iedereen plek in het nieuwe schooljaar. De scholen zijn nu met rapportbesprekingen bezig en dan is duidelijk wie eventueel doubleren en waar nog ruimte is. Mochten er dan nog kinderen op de wachtlijst staan dan gaan we met alle schoolbesturen bij elkaar zitten en een oplossing zoeken. Dat kan best lastig zijn en misschien is pas een week voor de start van het schooljaar duidelijk waar plek is. Ik garandeer dat hij naar de havo kan.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.