Gedenksteen Poyé gaat naar de familie

De gedenksteen aan de zijkant van het GAK-gebouw, dat binnenkort wordt gesloopt.

De gedenksteen aan de zijkant van het GAK-gebouw, dat binnenkort wordt gesloopt.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Bert-Jan van Oel
Hilversum

De plaquette voor Michael Poyé, die in een nis van het GAK-gebouw in Hilversum is gemetseld, wordt overgedragen aan de familie.

Michael Poyé werd in september 1986 vermoord door een skinhead, een van de eerste duidelijke gevallen van wat ’zinloos geweld’ is gaan heten in Nederland. Poyé, afkomstig uit Huizen, was destijds bij het uitgaan een patatje gaan halen met een vriend op het stationsplein. Hij werd neergestoken. Behalve de plaquette kwam er ook een ’Monument van Verdraagzaamheid’ tegen zinloos geweld. Dat staat even verderop, op het stationsplein: handen gevouwen om twee glazen libelles.

Nu het voormalige GAK-gebouw, dat al enige tijd leegstaat, zal worden gesloopt, komt de plaquette aan de zijkant in handen van de nabestaanden. De gemeente Hilversum laat via een voorlichtster weten: ’De gedenksteen wordt overhandigd aan de familie. Zij bepaalt wat ermee gaan gebeuren. Daar is nu nog geen duidelijkheid over’.

Bij de plaquette staan wat ornamentjes, op elkaar gestapelde kiezels en wat grotere stenen. Al deze losse onderdelen gaan niet mee naar de familie van Michael Poyé.

Het kan zijn dat er in Hilversum een nieuwe plaats in de openbare ruimte gaat komen voor de gedenksteen, maar daarover zou de familie nog in gesprek moeten met de gemeente. De zus van Michael Poyé, Mireille Visser-Poyé zou de steen ook als privébezit kunnen bewaren.

De jaarlijkse openbare herdenking van Michael Poyé is in 2016 voor de laatste keer gehouden. Toen was het dertig jaar geleden dat hij werd vermoord.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.