Gooise familie bouwt langsA1 nieuw zwembad

Hans van Keken
Amersfoort

Het begon met lesgeven in zwembaden van villawijken in het Gooi, Maartensdijk, Bilthoven en Huis ter Duin. En nu hebben ze in Amersfoorts nieuwbouwwijk Vathorst het langverwachte zwembad laten bouwen.

Waar passie voor zwemmen, en dan vooral lesgeven daarin, al niet toe kan leiden. Hilversummer en voormalig voetbaltrainer Anton van Zeegen (67) begon begin deze eeuw samen met een partner met een zwemschool, met de naam R&A Sports en Swimming. Door bij mensen thuis, in hun eigen zwembad achter het huis, les te geven. het ging zo goed, dat ze langzaam een eigen vermogen opbouwden. In 2004 opende hij aan de Wetering in Blaricum een bescheiden instructiebad van zes bij elf meter, waar flink wat kinderen uit het Gooi de eerste zwemslagen maakten. Daarna kwamen er zwemlessen in het bad van Sherpa bij Baarn en gingen ze vijf dagen in de week ook in Amsterdam-Zuid lessen verzorgen. En komt er nu dus een bad vlak langs de A1, tegenover Ikea. Zondag wordt het geopend, komende week starten de lessen, ruim 300 kinderen zijn opgegeven, legt dochter Odette (30), sinds 2013 met broer Onno in de directie uit.

,,Vathorst is een kinderrijke buurt, dus daar wilden we ons graag vestigen. Maar we hebben uit de wijde omgeving aanmeldingen. Uit Soest, Baarn en Utrecht zelfs”, legt ze uit. Het gaat om een bad van twintig meter lengte. ,,Dus geen wedstrijden. Alleen al vanwege de temperatuur van 30, 31 graden zou dat onmogelijk zijn. Nee, het is een instructiebad. Voor de reguliere lessen voor het diploma, maar ook lessen babyzwemmen, ouder- en kindzwemmen, overlevingszwemmen, duikcursussen, zwemfeestjes en vrij zwemmen.”

Het bad kostte ruim 1,4 miljoen. Waar de zwemfamilie zelf meer dan drie ton aan meebetaalde, er was drie ton subsidie, en vier ton van investeerders. Waarna via crowdfunding ook nog eens vier ton is binnengehaald (vijf jaar lang 6,5 % rente). De investeerders hadden blijkbaar genoeg vertrouwen in het familiebedrijf.

Het geheim

Het geheim van de Van Zeegens? Lesgeven in kleine groepjes, legt senior uit. ,,We geven met twee leerkrachten les aan maximaal negen kinderen. Zodat als er één huilt of bang is, een van beiden leerkrachten het kan opvangen.” Uitgangspunt is ook dat er meer dan alleen het ’intrekken, spreiden sluit’ klinkt, legt hij uit. ,,daar selecteren we onze mensen ook op. je moet de kinderen aandacht geven, maar ook de ouders.” De aanpak lijkt vruchten af te werpen. ,,In mei zijn we in Amsterdam begonnen. Daar geven we inmiddels aan 700 kinderen les, we hebben ook al een wachtlijst van een jaar.”

En zo heeft Soest voor het bad aan de Dalweg een firma als Optisport, dat met flinke subsidie van de gemeente draait. Maar is er verderop in Amersfoort ineens een nieuw bad, dankzij een slagvaardige familie.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.