Zaak-Dascha krijgt geen staartje

Het laatste beeld van Dascha Graafsma, vastgelegd door de bewakingscamera van de daklozenopvang aan de Neuweg.

Het laatste beeld van Dascha Graafsma, vastgelegd door de bewakingscamera van de daklozenopvang aan de Neuweg.

Henk Runhaar
Hilversum

De kritiek op het Hilversumse uitgaansleven, in de slipstream van de zaak-Dascha Graafsma, is voor burgemeester Pieter Broertjes geen aanleiding voor het aanscherpen van het beleid. Dat zegt zijn woordvoerster. „Er wórdt al gecontroleerd op alcohol onder de achttien. Volgend jaar wordt het strengere drugsbeleid zichtbaar.”

De hardere aanpak van drugs in onder meer de Hilversumse horeca kondigde Broertjes in september al aan. Hij wil politiemensen in burger laten controleren en denkt ook aan grootschaliger openlijk politieoptreden. Sluiten van zaken die het echt te bont maken is een optie.

Uit het politieonderzoek naar de dood van Dascha (16) eind november op het spoor bij Hilversum bleek dat ze na een ruzie met vriendinnen boos was weggelopen uit Hilversumse disco Let’s Get Down. Daar kochten en dronken de meiden wijn. Vooraf hadden ze buiten de zaak ’ingedronken’. Vast staat dat Dascha toen ze omkwam onder invloed was van alcohol. De politie heeft geen signalen dat Let’s Get Down iets valt te verwijten. Eigenaar Dennis Drieënhuizen liet deze krant eerder weten dat hij tijdens het zestienplusfeest waar Dascha was een beveiliger in de zaal had lopen om te controleren op het doorgeven van alcohol.

Vader René Graafsma kreeg naar eigen zeggen schokkende verhalen te horen over de praktijken in het Hilversumse uitgaansleven wat betreft drugs. Wekenlang was de familie ervan overtuigd dat Dascha was gedrogeerd, omdat uit onderzoek van Baarnse patholoog Frank van de Goot bleek dat sprake was van ghb. Na aanvullend onderzoek door het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) is nu duidelijk dat er bij Dascha toch geen dugs in het spel waren.

Volgens de familie Graafsma maakte de politie pas serieus werk van de voor de nabestaanden onverklaarbare dood van Dascha nadat de media waren gemobiliseerd. De politie ontkent dit. ,,We kijken áltijd zorgvuldig of er nog dingen onderzocht moeten worden. In 99,9 procent van de suïcidegevallen wordt het waarom duidelijk. Slechts in een enkel geval is er twijfel’’, zegt woordvoerder Bernhard Jens. De politie ziet geen reden de werkwijze aan te passen. Wel stak de politie ’wat kleine dingetjes’ op van het Dascha-onderzoek. ,,Zoals het uitpeilen van de telefoon.’’ Haar iPhone5 was het laatst ’in de lucht’ op de Zeshoven in Hilversum en is nog steeds zoek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.