Harde les Zuidvogels bij hoofdklassedebuut

Jacob Jan van de Groep
Nijkerk

Zuidvogels heeft op een harde manier kennisgemaakt met de hoofdklasse. De ploeg uit Huizen werd in het eerste halfuur door Sparta Nijkerk van het kastje naar de muur gestuurd en kon dat niet meer repareren. Na negentig minuten stapte ’Zuid’ met een 4-1-nederlaag van het veld.

,,Na de wedstrijd heb ik in de kleedkamer mijn ploeg welkom geheten in de hoofdklasse. Wij geven in het eerste halfuur drie goals weg door drie persoonlijke fouten en zij straffen dat genadeloos af. Daarnaast ontbrak het Sparta Nijkerk niet aan geluk bij de openingstreffer. Na de 3-0 speelden wij eigenlijk al een verloren wedstrijd”, was Juan Fernandez Coto reëel.

Hidde van Erkel stond in het eerste bedrijf op de linksbackpositie geposteerd en had het daar zichtbaar moeilijk. De linkspoot was onfortuinlijk toen hij een corner wilde wegwerken en deze tegen Jorrit Fiegen aanschoot, waardoor de bal pardoes achter doelman Frank Mol belandde. ,,Vervelend om op die manier op achterstand te komen. Na die goal konden wij niet gelijk antwoorden en gaven wij te veel ruimte weg. Sparta Nijkerk was in staat om daar gebruik van te maken”, analyseerde Van Erkel.

Sparta Nijkerk scoorde via Jesse Buitenhuis en Donny van der Wal nog twee keer voor de thee. Bij de derde goal van de Nijkerkers was de communicatie tussen doelman Mol en Van Erkel niet goed, een terugspeelbal werd onderschept door Buitenhuis die Van der Wal een niet te missen kans gaf. ,,Frank zei dat hij mij gecoacht had, maar ik heb hem oprecht niet gehoord. In de rust hebben wij het iets omgezet en kon ik aanvallend meer van betekenis zijn, omdat ik op het middenveld kwam te spelen. Ik speelde meer in mijn kracht, want een verdediger ben ik niet.”

Zuidvogels maakte de 3-1 via Ricardo Tat en kreeg niet veel later een grote kans op de aansluitingstreffer. Danny Roozendaal stond echter in de baan van het schot, waardoor een zekere treffer en de spanning in de wedstrijd uitbleef. ,,Op dat moment hadden wij het betere van het spel. We wonnen meer duels en daar begint het in de basis mee. Als we dat kunnen opbrengen, is er tegen elke ploeg een goed resultaat mogelijk. Het spel uit de tweede helft moeten wij meenemen naar volgende week”, keek Coto alvast vooruit.

Van Erkel heeft in zijn eerste negentig minuten in de hoofdklasse een goede les geleerd van Sparta Nijkerk. ,,Zij zijn geduldig en spelen met durf vanuit een goede organisatie. Daarnaast blijven ze continu zoeken naar het juiste moment. Dat is een goede les voor ons, waar we lering uit moeten trekken. Ook moeten wij het achterin compacter houden. Dan krijg je zelf meer vertrouwen om ook te gaan voetballen.’’

Vlak voor tijd strooide Sparta Nijkerk nog wat extra zout in de wonde met de 4-1, de tweede treffer van Jesse Buitenhuis.

Meer nieuws uit Sport Regionaal