Justitie: boswachter was niet te hardhandig

Henk Runhaar
Hilversum

De boswachter van het Gooi Natuurreservaat (GNR) die Bussumse Marianne Zwagerman in mei in zijn dienstauto achtervolgde, inhaalde, klemreed en hardhandig van haar nog niet stil staande paard trok, ging zijn boekje niet te buiten. Dat is de conclusie van het Openbaar Ministerie, die de zaak seponeert.

Zwagerman liep bij het incident op de Westerheide een gekneusde pols en gekneusde ribben op. Ze deed aangifte van mishandeling. Volgens justitie heeft ze de pijnlijke aanvaring met de boswachter helemaal aan zichzelf te wijten. ,,Die man deed gewoon zijn werk. Hij was bezig met een controle en constateerde dat deze mevrouw geen geldig ruiterplaatje had. Op dat moment is het zijn plicht haar om haar identiteit te vragen. Daar wilde ze niet aan meewerken, omdat ze zich op het standpunt stelt dat ze haar legitimatiebewijs niet hoeft te tonen. Ze gaf wel haar naam, zei dat ze vond dat die boswachter maar bleef drammen. Ze zei ook nog dat hij maar andere mensen lastig moest gaan vallen en reed door’’, zegt woordvoerster Mary Hallebeek van het arrondissementsparket Midden-Nederland.

De boswachter heeft er in de ogen van justitie terecht werk van gemaakt alsnog de identiteit te checken. Hij sprong in zijn auto, haalde ruiter in en sommeerde haar te stoppen en af te stappen. Hallebeek: ,,In plaats daarvan maakte ze aanstalten om de auto heen te rijden. Hij heeft toen haar pols vastgegrepen en bleef vasthouden. Dat kan best pijn hebben gedaan, maar het is het gevolg van het feit dat ze zich onttrok aan de staandehouding. Je moet gewoon meewerken.’’

Extra zuur is het volgens justitie dat het eigenlijk nergens om ging. ,,Achteraf bleek al snel dat de vergunning in orde was.’’

Zwagerman gaat bezwaar aantekenen tegen de beslissing. ,,Dat er een vluchtend dier is achtervolgd, wat ongelooflijk gevaarlijk is, is helemaal niet meegewogen. Dat is echt een fout.’’ Van het GNR eist ze alsnog een inhoudelijke reactie op haar klacht over het boswachtersgeweld.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.