Smakelijke verhalen en gerechten op lezersdiner

Smakelijke verhalen en gerechten op lezersdiner. Foto: Ton Kastermans Fotografie

Smakelijke verhalen en gerechten op lezersdiner. Foto: Ton Kastermans Fotografie

Redacteur De Gooi- en Eemlander
vreeland

,,Dat bloed en de ingewanden van de ansjovis lieten de Romeinen drie weken gisten in de openlucht bij, pak ’m beet, dertig graden – hoe heet was het in Rome – tot het een ondragelijke stank verspreidde.’’ Het verhaal over garum, zo heet het gefermenteerde goedje dat de Romeinen verwerkten tot sterke basissaus voor van alles en nog wat, gebruikte Jurriaan Geldermans dinsdagavond tijdens het eerste lezersdiner van De Gooi- en Eemlander als opmaat voor zijn verhaal over de parelhoen.

Zijn smakelijke anekdotes waren bedoeld om de zeventig gasten in restaurant De Nederlanden in Vreeland vast het water in de mond te laten vloeien. Beter dan het garumverhaal lukte dat met zijn toelichting op crémant de Bourgogne en champagne. Zoals de Queen Mum kun je oud worden met ’elken dag een glaasje’. Ook verhalen over vis sneed hij aan, van de oude Grieken, – weer – de Romeinen en de Egyptenaren tot Shapespeares visie op vis aan toe. Van Napoleon kaatste hij weer naar de heilige Jacobus. En die laatste kwam ter tafel vanwege de coquilles Saint-Jacques die chef-kok Wilco Berends in de feestelijke parade aan gerechten had verwerkt die de lezers van de krant gisteren voorgeschoteld kregen.

Berends kon terugkijken op een geslaagd culinair evenement met voldane gasten aan tafel. Op de ochtend dat het lezersdiner in de krant werd aangekondigd was hij platgebeld voor de reserveringen. Het maakte de sterrenchef dolenthousiast. Omdat al rap bleek dat het lezersdiner volgeboekt zou raken, is bellers al meteen een tweede mogelijkheid aangeboden. Het maakt dat het woensdagavond weer vol zit bij De Nederlanden met lezers van de krant. En weer lardeert Geldermans het diner met eetlustopwekkende verhalen. Maar pas op voor dat over de garum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.