’Diederik Samsom moet zijn excuses maken’

Kelly van Hal
SOEST

PvdA-fractievoorzitter Osman Suna uit Soest verwacht een dezer dagen een telefoontje van Diederik Samsom, waarin de landelijk PvdA-leider zijn excuses aanbiedt. Ook moet Samsom zijn ’grievende woorden’ over Suna intrekken. Samsom maakte zich schuldig aan een politieke lynchpartij, vindt Suna.

Naar Suna liep een onderzoek wegens het ronselen van stemmen. Samsom zei kort nadat de rijksrecherche met dat onderzoek begon al op tv dat Suna moest „wegwezen.” „Hij treedt niet meer op als volksvertegenwoordiger namens de PvdA. Nu niet en straks ook niet.” Volgens Samsom zit er „tussen 8000 vrijwilligers altijd wel iemand die niet deugt.” Maar donderdag bleek dat Suna onschuldig is.

Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijzen gevonden dat Suna kort voor de gemeenteraadsverkiezingen stemmen heeft geronseld bij een moskee in Soest. Dat leek zo in een tv-uitzending van PowNews, maar volgens het OM deed de verslaggever die suggestie en kwam dat niet van Suna. De PvdA’er zei donderdag dat PowNews de uitzending opzettelijk zo heeft gemonteerd dat de PvdA en hij in een kwaad daglicht kwamen te staan.

Suna denkt aan een schadeclaim tegen Samsom als deze niet snel contact met hem opneemt. „Ik stel hem aansprakelijk voor alle schade die ik en mijn gezin hebben geleden of nog zullen lijden door zijn onbezonnen en opportunistische politieke uitlatingen. Onze fractievoorzitter is in de rol gekropen van zowel de aanklager als de rechter. Hij had het recht niet om mij te veroordelen voor de ogen van miljoenen kijkers.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.