Gemopper over Stationsplein als afvoerput van Baarn

© Foto’s: Caspar Huurdeman

1 / 9
Hans van Keken
Baarn

En weer was het raak in Baarn. Eén hoosbui en het staat hier en daar niet alleen blank, maar het water stroomt ook naar binnen. Bij de Kiosk aan het Stationsplein zijn ze er klaar mee.

Uitbaatster Fernanda de Bree moest woensdagmorgen om zeven uur - ze was toen al een uur open - de deuren sluiten. „Het water kolkte naar binnen. En daarna bleef het naar binnen sijpelen. Ik was alleen maar bezig met dweilen”, moppert ze. „Om tien uur half elf kon ik pas weer open.”

Frustratie

De frustratie is groot, zo blijkt. „Het is ook niet voor het eerst dat we hier wateroverlast hebben. We zitten laag, alles van de Sophialaan en Gerrit van der Veenlaan komt hier. Komt ook omdat NS en de gemeente over en weer vinden dat ze de putten hier schoon moeten houden. Als de gemeente putten leeg zuigt, nemen ze die van het station niet mee. Dat gaat al tijden zo, hoor, in de zes jaar dat ik hier nu zit is het niet anders. Over een week gaat de Kiosk dicht voor een ingrijpende verbouwing. Het is te hopen dat het is opgelost als we daarna open gaan. Gewoon wat vaker blad weghalen zou ook al helpen.”

Directeur

Dan pingelt haar telefoon. „Hé, de directeur van NS gaat het oppakken met de gemeente, ik krijg een berichtje net.” Een klant vraagt of de verslaggever van de NS is. „Want het toilet hier loopt niet door.” De Bree: „Dat komt vast ook door de wateroverlast hier”, zucht ze.

Juist op dat moment reageert de gemeente Baarn op de vraag hoe het kan dat er weer zo’n wateroverlast is. Ondanks het voornemen van twee jaar geleden, na die twee voor het dorp historische vloeden in juli en augustus.

Veegwagen

De gemeente meldt dat in elk geval drie keer per week een veegwagen wordt ingezet om door bladeren verstopte putten te voorkomen. Ook worden de kolken tweemaal per jaar schoon gemaakt. „Dat zou al schelen”, vindt De Bree.

Baarn wil het regenwater meer en meer rechtstreeks de grond in laten lopen om zo het riool te ontlasten, meldt woordvoerder Ariean van de Groep. „Dat is al gebeurd in het Prins Hendrikpark, nu zijn we bezig met het Wilhelminapark. Hoe meer dat lukt, hoe minder water naar het Stationsplein zal lopen.”

Waarmee Van de Groep maar wil zeggen dat Baarn volop bezig is om maatregelen te treffen. Ook om het bij buien overbelaste riool te ontzien.

Omgeving station

Voor komende zomer staat de omgeving van het station zelf op de planning, blijkt uit info op de gemeentelijke website. „Ook zijn we samen met Soest bezig met een verbreed gemeentelijk rioleringsplan. Stimuleren of dwingen we particulieren om hemelwater op eigen terrein te verwerken of in de bodem in te brengen. Werken we samen binnen Platform Water Vallei en Eem, dat maatregelen inventariseert. Al blijft met zoiets grilligs als ons veranderlijke Hollandse weer wateroverlast nooit voor de volle honderd procent uit te sluiten.”

De kiosk is gesloten en er liggen zandzakken voor de deur van het station. Reizigers die haast hebben, rennen door het hoge water om de droge perrons te bereiken.

Twee medewerkers van de gemeente Baarn zijn om 8.00 uur begonnen met het handmatig leeg halen van de straatkolken in de buurt van het station. Deze zaten overvol met modder en bladeren. Twee jaar geleden was er ook last van wateroverlast en liep de koninklijke wachtkamer van het station vol.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.