Parkeergarages Hilversum doelwit autokrakers

Henk Runhaar
Hilversum

De openbare parkeergarages in het centrum van Hilversum zijn al maanden doelwit van autokrakers. De gemeente spreekt van een voor Hilversum nieuw fenomeen.

Het aantal auto-inbraken in Hilversum steeg het eerste kwartaal van dit jaar met een forse veertig procent. Van de 209 door de politie geregistreerde inbraken vonden er opvallend veel plaats in de vijf parkeergarages in hartje Hilversum.

De nieuwe inbraaktrend begon eind vorig jaar al, zegt gemeentelijk veiligheidsambtenaar Koen Kokkeler. Volgens hem heeft Hilversum te kampen met de ’slimmere’ autokrakers. ,,Ze checken van tevoren in welke auto iets ligt.’’ Daarbij gebruiken ze onder meer een wifi-finder, maar ook via de bluetooth-functie is kostbare elektronica simpel op te sporen. ,,Bovendien komen ze niet op vaste tijden, maar ook bijvoorbeeld overdag. Ze weten wanneer de beheerder er niet is.’’

De politie zit momenteel fanatieker achter bekende autokrakers aan. In samenwerking met de beheerders worden alle zeilen bijgezet om het tij te keren. Eind maart zijn al twee autodieven op heterdaad betrapt in de Silverpoint-garage, maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Met beheerders is afgesproken dat er meer controles komen. Hilversum gaat centrumbezoekers met spandoeken waarschuwen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.