Muiden vooral trots bij afscheid

Tamar de Vries t.de.vries@hollandmediacombinatie.nl
Muiden

CDA-fractievoorzitter Dirk Jan Methorst (60) en PvdA-voorman Jan Hylkema (56) kregen tijdens de afscheidsvergadering van de gemeenteraad van Muiden donderdagavond een koninklijke onderscheiding opgespeld. Beiden werden Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De opheffing van Muiden als zelfstandige gemeente is een historisch moment, want niemand minder dan Napoleon Bonaparte voegde 203 jaar geleden Muiden en Muiderberg samen onder de naam Muiden.

Mede vanwege deze historische achtergrond kwam Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, naar De Kazerne. Hij prees allereerst de waardige wijze waarop de gemeente ’s morgens afscheid had genomen van de overleden burgemeester Marleen de Pater.

Remkes noemde haar een echte burgermoeder ’die zich ook bleef inzetten voor Muiden toen ze al wist dat ze niet meer beter zou worden’.

Na Remkes kregen de fractievoorzitters van alle Muidense politieke partijen de gelegenheid om terug te blikken op de laatste roerige jaren van Muiden. Bijna iedereen roemde de ’tomeloze inzet’ van ambtenaren, bestuurders en collega-raadsleden. Zelfs de bodes en de beheerder van De Kazerne werden niet vergeten.

Ad Anthonissen, de laatste raadsgriffier van de gemeente, werd uitvoerig in het zonnetje gezet om zijn kennis en goede voorbereiding van de vergaderingen. Ook zat hij de collegeleden achter de broek om ze te manen de stukken voor de vergaderingen tijdig beschikbaar te stellen. Bovendien was hij buiten werktijd vaak in Muiden of Muiderberg te vinden bij festiviteiten.

Noodlot

D66-wethouder Hendrik Boland memoreerde dat hij op 18 december 2014 werd beëdigd op dezelfde plek in De Kazerne.

,,Rietje Rijnja had mij niet lang daarvoor gebeld met de vraag of ik voor een jaar wethouder in Muiden wilde worden. ’Zo moeilijk kon het niet zijn’, zei zij. Maar ik kreeg te maken met een aantal ingewikkelde dossiers, zoals de fusie, de artikel 12-status, uitstel van het bestemmingsplan De Krijgsman en toen sloeg ook nog eens het noodlot toe. De burgemeester werd ziek”, zei Boland. ,,En hier sta ik dan: plaatsvervangend trots op alles wat Muiden is. De gemeente Muiden bestaat straks niet meer maar ik zal me altijd een beetje Muider voelen.”

Bij wijze van symbolische afsluiting van het tijdperk Muiden als zelfstandige stad werden de aanwezigen in de bomvolle Kazernezaal gevraagd te gaan staan. Plaatsvervangend voorzitter van de raad, Jan Hylkema, en loco-burgemeester Henny Timmerman vouwden plechtig de gemeentevlag op.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.