’Vierde jihadverdachte Huizen snel vrij’

Henk Runhaar
Huizen

De Marokkaanse gemeenschap in Huizen raakt er steeds meer van overtuigd dat de terrorisme-waakhonden hebben misgekleund met de snoeiharde aanpak van de twee vermeende jihad-gezinnen. ,,Wij verwachten dat de vierde verdachte nu ook snel op vrije voeten komt’’, zegt een woordvoerder van de Huizer An Nasr moskee.

Volgens hem is het heel simpel. ,,In Huizen gebeurt dit niet.’’

De Hilversumse advocaat Derk van der Heijden, die het vrijdagmiddag vrijgelaten Huizer paar bijstaat, is er nog niet gerust op. ,,Pas maandag wordt duidelijk of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat. Ze doen er alles aan mijn cliënten weer achter de tralies te krijgen.’’ Hij verzocht de behandelende officier van justitie vrijdag al de knoop door te hakken, om het gezin van de spanning te verlossen. Maar dat zit er niet in.

Achter de schermen is justitie nog volop bezig met onderzoek van spullen van de vier jihadverdachten uit Huizen, bevestigt een woordvoerster. ,,Normaal hebben we voorwerk gedaan op het moment van aanhouden. In dit geval begon het onderzoek toen pas. Ook is het lastig dat veel materiaal in het Arabisch is. Je moet het niet alleen vertalen, maar ook duiden.’’ Dat het relatief nieuwe ’terrorisme-artikel’ in het wetboek van strafrecht voor het eerst van stal wordt gehaald, maakt de zaak extra gecompliceerd.

Burgemeester Fons Hertog van Huizen verdedigt het optreden van de betrokken instanties. ,,Bij krachtig samenwerken tegen terrorisme hoort ook: voorkomen dat mensen uitreizen.’’ De Huizers zouden op het punt hebben gestaan met hun jonge kinderen naar het IS-kalifaat te verkassen. Hertog is beducht voor onlusten in zijn gemeente, nu drie verdachten vrij zijn gelaten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.