Getipt: Expositie ’Bekijk ’t en maak ’t in Naarden’

Levina (links) en Carlijn met kunstwerk bij de zeewering.© Andrea Bartosova

Robin Bourguignon

Wekelijks laat De Gooi- en Eemlander in de rubriek ’Getipt’ iemand aan het woord die enthousiast is over een cultureel evenement in de regio. Dat kan een toneelstuk zijn, een expositie of een concert. Deze week: Levina Vos (15) van groep 3d van het Wellantcollege in Naarden over de tentoonstelling ’Bekijk ’t en maak ’t in Naarden’, met drie kunstwerken die leerlingen van de school in samenwerking met kunstenaar Mathieu Klomp hebben gemaakt.

’Ik heb samen met met mijn klasgenoot Carlijn Visser een kunstwerk gemaakt voor ’Bekijkt ’t en maak ’t in Naarden’, een kunstproject over Naarden. Onze klas is samen met een klas uit het tweede jaar op vaartocht geweest bij Naarden-Vesting. Er werd verteld over de natuur en de geschiedenis, en ook wat hier in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Die verhalen spraken me erg aan, want mijn overgrootoma heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Zij heeft daar altijd veel over verteld en nu heb ik weer wat bijgeleerd.

Toen we in het begin van het project een thema moesten kiezen hadden we gekozen voor de zeewering. We dachten aan de zee, schepen en al gauw kwamen we op een anker. Toen we het anker eenmaal gemaakt hadden, vonden we het een beetje te simpel. Dus besloten we ook iets met het thema oorlog te doen en zijn we het vuur en de aardbol gaan maken.

Ons kunstwerk is samen met twee andere werken uitgekozen voor de expositie bij Galerie Pouloeuff en heet ’De vlam met de aardbol’. Het werk staat symbool voor de tijd waarin we nu leven. De wereld wordt gesloopt met aanslagen en oorlogen. Dat is nu zo, maar dat was ook zo in het verleden. Het anker staat voor de zeewering, waar Naarden-Vesting vroeger deel van uitmaakte, en voor hoop en vertrouwen.

Het kunstwerk bestaat voor het grootste deel uit plastic. Met een speciale föhn hebben we het plastic bewerkt om het de vorm van een aardbol te geven. Die hebben we later nog geverfd. Ook het vuur is van plastic. Dat is in elkaar gevouwen en gesmolten. In het anker zit ook nog ijzerdraad verwerkt om het plastic in de goede vorm te krijgen.

Al de kunstwerken zijn op school geëxposeerd en bezoekers konden stemmen welke ze het mooist vonden. We kregen veel complimenten zoals ’Mooi verhaal’, ’hebben jullie dit echt zelf gemaakt wauw’. En dan mogen we straks ook nog bij een echte kunstgalerie exposeren. Dat maakt me best wel trots.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.