Soester in actie voor terugkeer verkoper Straatnieuws

© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Hans van Keken
Soest

Straatkrantverkoper Adrian Caranfel is dit paasweekeinde weer even terug op zijn vertrouwde stek in winkelcentrum Soest-Zuid. Soester John van Dorresteijn heeft flink gelobbyd voor hem.

Afgelopen weken is de Soester achter de schermen bezig geweest om de al jaren in het winkelcentrum werkzame verkoper, die volgens de Soester ’aan alle kanten wordt tegengewerkt’, op zijn oude stek terug te krijgen. Hij kent de 41-jarige Caranfel, wonend in het Amersfoortse Soesterkwartier, uit de tijd - tot twee jaar geleden - toen Van Dorresteijn op zaterdagen hielp bij vrijwilligersorganisatie de Soester Markt. ,,Nooit last van hem gehad. Aardige vent.” Toch gaat het gerucht dat de uit Roemenië afkomstige Caranfel, die al acht jaar in het winkelcentrum staat, mensen een enkele keer lastig valt. John Dorresteijn sluit niet uit dat winkeliers die de verkoper liever niet bij de winkels hebben daar een rol in spelen. ,,Het klopt dat hij vorig jaar zomer een keer dronken was. Toen had hij net gehoord dat zijn zus was overleden. Verder doet hij niemand kwaad. Slaat misschien een enkele keer een arm om iemand heen, maar dat is heel menselijk. Ik heb een goed gesprek met hem gehad. Hij hoort hier.”

Klachten

Probleem was wel dat Straatnieuws Utrecht hem weg wilde hebben uit Soest. ,,Er waren klachten. Ook over de manier waarop hij dames benadert”, zegt bestuurslid Ed van Eeden. ,,Als hij daar niet al zo lang stond, hadden we hem geschorst. Daarom hebben we een andere plek voor hem geregeld.”

Maar dat bleek dus niet realistisch, weet Van Dorresteijn. ,,Ze wilden hem naar de AH aan de Van Weedestraat, maar daar mag hij niet staan. Vervolgens is hij naar de AH aan de Langestraat in Hilversum gegaan, waar hij nu enkele dagen per week staat, al bleek daar ook al een andere verkoopster. Adrian hoort hier en is blij met zijn plek. Vandaar dat ik met de wijkagent, met Straatnieuws, handhaving en de ondernemers ben gaan praten.”

Niet makkelijk

Bij Straatnieuws weet Van Eeden dat Van Dorresteijn vastbesloten is om Caranfel weer terug te krijgen in Soest-Zuid. ,,Op zich mooi. Want verkopers van Straatnieuws hebben het niet makkelijk. Vaak hebben ze een verleden met psychiatrie of verslaving of hebben ze vreselijke dingen meegemaakt. Of krijgen dan te horen, man ga toch werken. Terwijl zulke mensen niet snel aan een vaste baan komen.”

Caranfel zelf is blij dat hij, als gelovig mens, juist met Pasen weer terug is op zijn vertrouwde plek. Toen hij drie jaar geleden weg moest na klachten vanuit winkeliers, reageerden vele honderden Soesters met steunbetuigingen op sociale media. ,,Mensen zien mij soms als een soort illegaal, dat is jammer”, vertelt hij. ,,Er is een paar keer geklaagd over mij, en dan gebeurt dit. Heel vervelend.”

Van Dorresteijn wil na de Pasen evalueren, en heeft er alle vertrouwen in dat alles goed komt.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.