De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Joyce Huibers

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bezoek het concert van het Duo Macondo in Maartensdijk, neem de kinderen mee naar de Schaapskooi Blaricum of bekijk de kunstwerken van Pieter Buurmans in Bussum.

Expositie

Vogels

Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken doet onderzoek naar vogels, draagt bij aan de bescherming van vogels en deelt haar kennis middels excursies, cursussen en foto-exposities. De werkgroep bestaat dit jaar vijftig jaar en ter ere daarvan vindt vanaf donderdag 20 april een foto-expositie plaats in het BEL-kantoor in Eemnes. Tot en met 23 mei zijn daar zo’n 45 foto’s te zien van vogels, zoals de bosruiter hierboven, en landschappen, geschoten in het gebied tussen Vecht en Eem.

Muziek

Basiliek

De Sint Jan’s Schola geeft ook dit jaar weer een paasconcert in de Sint Jansbasiliek in Laren. Deze keer werken op tweede paasdag twee blokfluitistes mee aan het concert te weten; Mariken Hanke van Peursem en Esther Nuijten. Bas Groenewoud bedient het orgel en sopraan van dienst is Elma van den Dool. Het geheel staat onder leiding van Hans Rikkert de Koe. Het concert, dat om 15.30 uur begint, biedt muziek, gecomponeerd door de eeuwen heen.

Film

Leger

De twee vriendinnen Aurore en Marine keren samen met hun legereenheid huiswaarts na een missie in Afghanistan. Ze maken een korte tussenstop in een luxe hotel op Cyprus voor wat het leger een ’decompressie’ noemt. Hier laten ze de maanden van discipline en afzien achter zich met luieren naast het zwembad, overvloedige cocktails, wilde feesten en sessies groepstherapie. Maar tijdens deze verplichte relaxdagen worden ze geconfronteerd met hun traumatische herinneringen, wat leidt tot verhitte discussies. De verschillen tussen mannen en vrouwen zetten de onderlinge verhoudingen op scherp. De film ’Voir du Pays’ is het hele paasweekeinde te zien in Filmtheater Hilversum.

Expositie

Buurmans

Vorig jaar op 90-jarige leeftijd overleed Pieter Buurmans. Hoewel kunst een hobby was, voelde het ook als een levensdrift. Zijn leven lang was Buurmans dagelijks te vinden in zijn atelier of in de buitenlucht; portretjes, schetsjes maken, een boekje voor zijn kleinkinderen of een decor voor ene toneelstuk. Hij liet zijn zoons dan ook een omvangrijk oeuvre na, waarvan een selectie tot en met 26 april te zien is bij galerie en lijstenmakerij Arts of Lecadre aan de Huizerweg in Bussum. Het werk is heel divers van abstract tot figuratief en van aquarel tot houtskool.

Natuur

Knuffelen

De kudde Drentse heideschapen in de Schaapskooi Blaricum is de afgelopen weken flink uitgebreid met maar liefst 83 lammetjes, waarvan 26 tweelingen. Tijdens het jaarlijkse lentefeest dat het Goois Natuurreservaat op tweede paasdag houdt in de schaapskooi kunnen de schattige beestjes geknuffeld worden. Natuurlijk is er meer te doen. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen kinderen ook paaseieren zoeken, knutselen en zich laten schminken. Toegang gratis.

Theater

Geen paniek

In Nederland heeft 43 procent van de volwassen bevolking ooit in zijn leven te maken met een psychische ziekte zoals depressie, burn-out of paniekaanvallen. Cabaretier Marjolijn van Kooten maakte er een cabaretvoorstelling over samen met psychiater Bram Bakker. Hij behandelt bekende en onbekende Nederlanders met angstklachten en waagt zich nu na het schijven van diverse columns en boeken over de psychiatrie in het theater. Van Kooten vertelt met zelfspot en zingt ontroerende liedjes over haar leven als schijtluis. Wat blijkt; naast alle treurigheid valt er in de psychiatrie ook veel te lachen. Zaterdag 22 april in City of Wesopa, 20.00 uur.

Expositie

Naakten

Modeltekenclub Hamdorff houdt dit paasweekeinde weer haar jaarlijkse expositie in de Gooise Academie aan de Brink in Laren. Naast de bekende ’naakten’, die het resultaat zijn van de wekelijkse avond modeltekenen, zijn er ook andere werken van de leden te zien en te koop. Dat kunnen schilderijen, maar ook beeldhouwwerken zijn. De tentoonstelling wordt zaterdag 15 april om 11.00 uur geopend en is zowel die dag als zondag tot 17./00 uur te bezoeken. Maandag is de expositie geopend van 11.00 tot 15.00 uur.

Muziek

Mediterraan

Buitenplaats Rustenhoven in Maartensdijk is donderdag 20 april in mediterrane sferen. Duo Macondo treedt namelijk op en brengt muziek van de Spaanse componisten Granados en Albéniz en de Argentijnse tanguero, bandoneonist en componist Piazzolla. Het duo, dat om 20.00 uur optreedt, bestaat uit gitarist Enno Voorhorst en altviolist Mikhail Zemtsov die elkaar zes jaar geleden troffen en sindsdien vele concerten in binnen- en buitenland geven. Ze spelen voornamelijk Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek, maar hun repertoire bevat ook hedendaags werk.

Lezing

Surrealisme

Kunsthistoricus Krysztof Dobrowolski-Onclin geeft woensdag 19 april van 20.00 tot 22.00 uur een lezing over surrealisme, een van de belangrijkste avant-gardes uit het Interbellum. In het atelier het Groene Huis van de Gooise Academie legt de kunsthistoricus uit wat het surrealisme nu precies is en welk gedachtegoed aan de stroming ten grondslag ligt. De lezing is een goede voorbereiding op de tentoonstelling ’Gek van Surrealisme’ die nog tot en met 28 mei te zien is in museum Boijmans van Beuningen.

Lezing

Mein Kampf

Vrijwel iedereen kent het boek Mein Kampf over het nationaalsocialisme van Hitler. Weinigen lazen het echt. Schrijver en kunsthistoricus Ewoud Kieft raakte door onverwachte gebeurtenissen verstrikt in het boek en besloot het minutieus door te spitsen met telkens de vraag in het achterhoofd: waarom hebben miljoenen Europeanen zich hierdoor aangetrokken gevoeld? De sleutel lijkt te liggen in een rechtszaak in 1924 tegen Hitler. In zijn lezing woensdag 19 april bij Boekhandel Den Boer in Baarn mengt Kieft scènes uit dit proces met beschouwingen over de aantrekkingskracht van de ideeën in Mein Kampf. Aanvang 20.15 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.