Eerste vers Titus Brandsma schoollied gevonden

Leerlingen van de Titus Brandsmaschool in 1960.© Foto SAGV

Nina Menke
Hilversum

John Hilhorst is nog steeds op zoek naar het Hilversumse Titus Brandsma schoollied. Inmiddels heeft hij het eerste vers gevonden. ,,Ik weet zeker dat er nog meer verzen zijn.”

Na het bericht van zijn zoektocht in deze krant ontving Hilhorst tien e-mails met goede tips. De meest verrassende e-mail kwam van Dorris Sluis, want zij kende als oud-leerling het eerste vers nog uit haar hoofd. ,,Ze mailde mij en zei: ’Ik heb in dezelfde periode als jij op de Titus Brandsmaschool gezeten en dit versje is nooit meer uit mijn hoofd gegaan.’”

Hilhorst herkende de tekst direct. De melodie kende hij nog. Hij probeerde het uit op de piano en de tekst paste precies.

Titus Brandsmalied

(eerste vers)

Titus Brandsma, die om God steeds,

graag en ijverig deed zijn werk.

Die gezwoegd heeft en gebeden,

in de dienst van God en kerk.

Titus Brandsma sta ons bij,

vroom te leven zoals gij.

Hilhorst is blij met de vondst, maar klaar is hij nog niet. ,,Ik heb nog steeds vragen. Ik vraag me af wie het lied geschreven heeft. Was dat een leraar? En ik weet zeker dat er meer verzen zijn. We zongen namelijk lang door.”

Diverse Hilversummers helpen Hilhorst het nummer te vinden. De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk heeft inmiddels zijn vraag doorgestuurd naar een Hilversumse leraar die veel van de geschiedenis van scholen weet. ,,Hopelijk komt daar wat uit.”

Hilhorst beseft door de tekst van het lied nog meer hoe anders het vroeger was. ,,Zo’n lied wordt nu echt niet meer gezongen.”

Het eerste vers wordt momenteel op muziekschrift gezet. Hopelijk komt op een dag heel het Titus Brandsmalied op schrift te staan.

Weet u meer? Mail dan naar: j.hilhorst@home.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.