Kliko-stress door nieuw afvalbeleid GAD: maden en ruimtegebrek

Voortaan vier bakken rond (of in) het huis.

Voortaan vier bakken rond (of in) het huis.© foto marjolein vos

Marjolein Vos
Huizen

Dat Sjef Zuure uit Huizen niet de enige is die zich druk maakt om het nieuwe afvalbeleid van de GAD, blijkt wel uit de stroom aan reacties op zijn verhaal dat afgelopen woensdag in deze krant stond. Het is duidelijk: afval is emotie.

Wat is er aan de hand? In Huizen, Laren en Blaricum is het nieuwe afvalregime van de GAD ingevoerd. Inwoners van deze gemeenten hebben nu vier verschillende bakken voor de deur staan: blauw voor papier, groen voor gft, oranje voor pmd en grijs voor restafval.

Probleem

Vooral de nieuwe grijze kliko ervaren veel inwoners als een groot probleem. Niet alleen omdat deze qua omvang veel kleiner is dan het oude exemplaar. Ook is het voor velen niet duidelijk welk afval er nu eigenlijk nog in mag.

Hier worstelden inwoners al enkele weken mee. Maar nu de GAD onlangs een nieuw ophaalrooster heeft ingevoerd, waarin staat dat die kleine grijze bak nog maar eens in de drie weken wordt opgehaald (in plaats van eens in de twee weken) is voor veel inwoners de maat vol.

Reacties

Ruben Woudsma (raadslid van het CDA Huizen) zette het Gooi-en Eemlander-artikel op Facebook. De reacties hierop liegen er niet om.

Ron Tuijnman schrijft: ’Gek word ik ervan: wat mag nou wel en wat mag nou niet in welke bak. Voorbeeld: Senseo koffiepads. GAD-mevrouw geeft aan: groen. Scheidingsapp geeft aan: NIET in de groene bak: grijs! Ook voor botten en eierschalen; de een wil het in de groene, de ander in de grijze. Ik ben er klaar mee. Bij mij gaat gewoon alles in de eerste te legen bak: groen, oranje, grijs! Bekijk het maar.’

Gerda Risselada: ’Zoek het lekker uit met die klikoterreur.’ Marije Verhaar vindt het ’zeer onhygiënisch. Ongedierte, maden, vliegen, bah! Over de stank nog niet eens gesproken. Het is ons burgers weer door de strot geduwd.’

Het advies van de GAD om plastic bakjes waarin bijvoorbeeld vleeswaren verpakt zijn geweest eerst af te spoelen of in een plasticzakje te doen, voordat ze in de pmd-container verdwijnen, levert felle reacties op.

Spoelen

Dera Kahlmann: ’Plastic gebruiken om plastic bakjes in te doen. Hoe verzin je het. Juist minder plastic is toch het doel.’ Liestbeth Rörik schrijft: ’Er wordt dus serieus als advies gegeven dat we ons drinkwater moeten gebruiken om de bakjes af te spoelen?’ ’Bizar hè’, reageert Marjo Bos. Ook Mariette van Oosterom-Schol mengt zich in de discussie: ’Lekker voor het milieu en zonde van het water/gasverbruik haha... Alles om de domme indeling van de plasticbak maar goed te praten. Terwijl het mij niet eens gaat om het vieze... Eens in de drie weken is gewoon te weinig qua ruimte!’

Een enkel tegengeluid is er ook, van Joel Woudsma. Hij is juist enthousiast: ’Een schemawijziging hoort hier natuurlijk bij, anders gooit iedereen nog steeds alles in dezelfde bak.’

Voorlichting

Een GAD-woordvoerster liet eerder al weten dat bij goed scheiden de grijze container voor restafval nauwelijks nog nodig is. Ook beloofde ze dat er na de zomer meer voorlichting gegeven zal worden over het gebruik van de gft-container.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.