Laren krijgt college Larens Behoud en VVD

Joost Reijnders
Laren

Dorpspartij Larens Behoud gaat een college vormen met de VVD. Dat is de uitkomst van de gesprekken die informateur Leo Janssen voerde met de vijf fracties in de gemeenteraad. Onder leiding van Janssen als formateur wordt nu gewerkt aan een coalitieakkoord.

Centraal in het collegeprogramma komt te staan dat Laren een zelfstandige gemeente wil blijven binnen de BEL-combinatie. De provincie wil dat Laren opgaat in een fusiegemeente met Blaricum en Huizen. Dat zou ook het einde betekenen van de organisatorische samenwerking van Eemnes, Blaricum en Laren.

Janssen gaat de onderhandelingen voeren samen met fractievoorzitter Peter Calis van Larens Behoud. Als informateur kreeg Janssen van zijn partij de opdracht te onderzoeken of het mogelijk was een college te vormen dat recht doet aan de verkiezingsuitslag. Dus ook met winnaar Liberaal Laren. Janssen: ,,We streven ernaar een breed gedragen collegeprogramma op te stellen. We betrekken Liberaal Laren niet bij de formatie. De verschillen zijn te groot gebleken. Maar we denken elkaar wel te kunnen vinden als het gaat over de zelfstandigheid van Laren. En we zullen Liberaal Laren waar mogelijk ook bij het raadsprogramma betrekken.’’

Winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen waren vooral Larens Behoud (van vijf naar zes zetels) en Liberaal Laren (van twee naar vier zetels). Collegepartij CDA zakte naar een zetel, en valt nu buiten de onderhandelingen over een nieuw college. Niet in de laatste plaats omdat het CDA niet afwijzend staat tegen een gemeentelijke herindeling. Net als oppositiepartij D66, die eveneens van twee naar een zetel duikelde.

Janssen zegt dat hij en fractievoorzitter Calis voor Koningsdag een collegeprogramma willen presenteren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.