Wie vervangt Mariska voor de huifbedkar?

Sinds mensenheugenis rijdt Kees Dorland in zijn huifkar gehandicapten rond op Amerpoort.© KASTERMANS, TON

Annemarie de Jong
Hilversum

Niet elk paard is geknipt voor de job: huifbedrijden met gehandicapten bij Amerpoort. „Ik ben dringend op zoek naar een geschikte haflinger of fjord”, zegt Hilversummer Kees Dorland.

Sinds het overlijden van zijn merrie Mariska is de nood hoog. „Ze had kanker in haar borstkas. Als volwassen kerel heb ik staan huilen om de pijn die ze had.”

De Hilversummer (67) rijdt sinds mensenheugenis (zwaar) gehandicapten rond in zijn huifkar op het bosrijke terrein van Amerpoort aan de Zandheuvelweg, op de grens van Baarn en Hilversum.

Met een lift worden cliënten uit hun stoel in een huifbed getild. „Wel dertig per week. Weer of geen weer. In de winter leggen we er een extra dekbedje bij. De cliënt wordt gewiegd door de beweging van de paarden. Wiebelen werkt therapeutisch. Het is goed voor spieren, bloedsomloop, hoesten en de darmen komen op gang. Ze horen het hoefgetrappel, ruiken de paarden. Heel rustgevend. De meesten kunnen niet praten, maar je ziet ze ontspannen.”

Begrafenisstoet

Dat Dorlands werk wordt gewaardeerd bleek wel uit een bijzonder verzoek. „Toen een cliënt overleed vroeg zijn zus of we met de huifbedkar in de begrafenisstoet achter de baar wilden meerijden.”

De Hilversummer werkt sinds Mariska’s dood met twee paarden. „Er moet er echt een bij. Als er een ziek of kreupel is zit je omhoog.” Al maanden zoekt hij versterking van zijn ’team’. „Marktplaats afgestruind. Denk je een goed paard te hebben gevonden, blijkt het als de dood voor tractoren. Of het is een keer op hol geslagen en vroeg of laat gebeurt dat weer.”

Flinke batterij

Dorland zoekt een fjord of haflinger met ’vriendelijke uitstraling’. „Zo’n stevig paardje met een flinke batterij. Hoogte tussen de 1.46 en 1.48 meter, want er moeten twee gelijke paarden onder het huifbed lopen. Een merrie. Geen jonkie, dan zijn ze te speels, maar tienplus. Een paard dat goed betuigd voor een enkel- en dubbelspan kan lopen. En heel belangrijk: een superbraaf karakter. Eigenlijk zoek ik een paard van mensen die hem niet kwijt willen, maar ’m niet meer kunnen betalen.”

Voor meer informatie bellen met Kees Dorland: 0655576348.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.