Loosdrecht blijft watersportdorp, al verandert het

Vele tientallen bootjes komen dagelijks samen op wat De wastobbe heet.

Vele tientallen bootjes komen dagelijks samen op wat De wastobbe heet.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Hans van Keken
Loosdrecht

Geen dorp zo verwant met watersport als Loosdrecht. Het lijkt er wel uitgevonden, zou je zeggen. Maar de echt glorierijke jaren van weleer zijn niet meer. Heel wat schippers hebben hun boten nu in een van de vele nieuwere havens langs de randmeren. En toch blijft het heerlijk toeven op de plassen. Zeker in deze eindeloos lijkende zinderende zomer, waar velen nog nooit zo vaak het water opzochten. Uitgesproken druk is het soms.

Hoe vaak ze hier zijn? Lachen. Of ze vakantie hebben? Altijd. Of nooit. En géén foto, schreeuwt een dame in bikini, druk met haar vinger zwaaiend. Fors gebouwde kerels in wat boten naast haar moeten lachen.

Ze zijn even luidruchtig als talrijk, de groep die bootje aan bootje nadrukkelijk een plek heeft gezocht op de hoek van de Eerste Plas, de plek die ze in Loosdrecht de Wastobbe noemen. Antwoord geven ho maar, maar ze hebben het overduidelijk naar hun zin. Ze zijn niet de enigen deze vrijdagmiddag.

Vele tientallen bootjes komen zo’n beetje elke dag samen, weet Loosdrechter Hans die ons vandaag met een boot van Finley achteraan de Nieuw-Loosdrechtsedijk het water op vaart. Hij kent de plas als zijn broekzak.

Poetsen aan de boot, juist in de Wastobbe dus.

Poetsen aan de boot, juist in de Wastobbe dus.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

,,Dit heet Wastobbe omdat mensen hun boot er makkelijk kunnen schoonmaken. Anker uit en liggen, iets meer dan anderhalve meter diep. Mooi schoon zand, geen slib zoals op veel andere plekken. En veel jongelui spreken elkaar hier altijd. Zoeken elkaar op.”

Vanuit alle kanten komen de bootjes, groot en klein, deze middag rond half vier aangevaren. Ook hier en daar iets als een varend vlot.

,,Vijf jaar geleden kwamen die opeens op. Ottenhome verhuurt ze, Wetterwille. Bij Dijkzicht kun je er zelfs een huren met een barbecue erop. Soms fust bier mee en feestje vieren”, weet onze schipper.

Prinsheerlijk

Ene Simone uit Hilversum is een van de vele gelukkigen deze middag. Prinsheerlijk zit de Hilversumse samen met, zo vertelt ze, een vriendin uit Utrecht loom op het water te genieten. Glaasje in de hand. ,,Als het maar even kan ben ik hier. Bijna elke dag wel. Ik heb gewerkt, maar op tijd klaar. Kan zelf mijn tijd indelen.”

Simone uit Hilversum, lekker loom op het water.

Simone uit Hilversum, lekker loom op het water.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Ze hebben het beter voor elkaar dan Noor uit Breukeleveen. Met een reddingsvest in het water, met een spons de kiel van de boot schoonmaken. Twee heren op het dek, ontblote bast, vermaken zich opperbest op hun Intender 700. ,,Ik ben de poetsvrouw vandaag”, lacht ze. ,,Ach, werd hoog tijd. En hier kan het.”

Hengeltje

Tussen de bootjes door laverend blijken twee mannen zelfs een hengeltje uitgegooid te hebben. Met al die drukte hier, wil de vis wel bijten? ,,Ha ha, man twee jaar geleden haalde ik hier zo’n dikke paling eruit”, roept de ene, een Almeerder, de handen een flink stuk uit elkaar.

,,Baarsjes zitten hier. Stekelbaarsjes, want ze hebben stekels”, zegt zijn zwager uit Hilversum, met enige logica. ,,Heb infarct gehad, over twee weken weer aan het werk, maar dit is echt ontspannen hè”, vult hij ook nog aan.

Ondanks de drukte toch een hengeltje uitgooien.

Ondanks de drukte toch een hengeltje uitgooien.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Verderop klinkt al muziek uit een box op het water, het kan weer een drukke warme avond worden. ,,Het is hier net een soort Zandvoort, maar dan op de plas”, vertolkt onze schipper zijn gevoel, terwijl nog altijd het ene na het andere bootje aan komt varen.

Marcus Pos

Om wat ruimte te maken gaat het richting eiland Marcus Pos. In 1977 opgespoten voor de recreatie. Een van de twee eilanden hier waar je kunt aanmeren. Kosteloos mag je er maximaal drie keer 24 uur liggen.

Harry Kramer (73) uit Hilversum is een van de velen. In het zonnetje, samen met zijn vrouw op de boot. ,,Soms ben ik hier met de kinderen, soms ook de kleinkinderen. Drie, vier rijen dik ligt het hier soms. Heerlijk zwemwater.” De fervente watersporter kan zich niet herinneren eerder zo’n mooie zomer te hebben meegemaakt. ,,We zijn hier zo’n vier, vijf keer per maand.”

Bootje aan bootje aan bootje.

Bootje aan bootje aan bootje.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Zijn kinderen hebben nu vakantie. ,,Zitten op Kreta en in Engeland. Ja, dat was in januari geboekt. Je kon toch niet voorzien dat het zulk mooi weer hier zou zijn?” De kleinkinderen hebben van opa het virus opgepakt. ,,Na de vakantie hebben ze les op zeilschool De Vuurtoren.”

Hetzelfde uitzicht

Ook Erwin de Haan (46) uit Loosdrecht heeft, samen met zoon Finn, het eilandje opgezocht. In een leuk, bescheiden blauw bootje hebben ze zojuist aangemeerd. Juist leuk zoiets, merkt Harry Kramer daarover op.

,,Het maakt niet uit waar je mee vaart, uiteindelijk heb je allemaal hetzelfde uitzicht”, lacht hij. De Haan vertelt dat hij veelal tot drie uur moet werken. Vroeg eruit dus. Maar dan kun je ’s middags dus wel het water op.

(Video uit 2017, Loosdrechtse Plassen:)

Je blijft tanken

,,Ik vervoer eieren, voor transportbedrijf Drost hier”, verklaart hij. ,,We hebben al jaren een bootje. Mijn vrouw komt uit Loosdrecht, ik uit Hilversum. Je blijft tanken deze weken. Ook de jongens gaan wel eens het water op, die mogen ook varen. Ik geloof dat we nu al zes weken achtereen varen. Al is het vandaag voor het eerst deze week”, vertelt hij, terwijl hij met de koeltas richting het stukje strand gaat. ,,Wat een jaar. Eerder was het aan het begin van de zomer vaak mooi, maar dan had je in augustus niets meer”, roept hij nog.

We gaan nog even richting Mijndense sluis. Vlakbij Het Drechthuis daar klinkt vanaf het water naast een boot plots een schreeuw door merg en been. Van een vrouw op een schip, haar zoon is te water, evenals een grote herder.

Paniek.

Net voor we naderbij willen komen lukt het haar, wat onbeholpen maar toch, om de zware hond aan zijn halsband omhoog te krijgen. De jongen heeft zijn arm flink bezeerd. Ze roept nog wat in het Duits. ’Alles gut’.

,,Steeds meer mensen huren een boot, in plaats van er een te kopen en te onderhouden. Zoals ook deze mensen”, weet onze schipper Hans. Locaboat, dat verhuurt - ook hier in - is daar goed op ingesprongen. Zo blijft er leven in Loosdrecht.

Dood

Pessimisten die roepen dat het voormalig watersportdorp ’dood’ is, amper een brandstofpunt (West End Marina) heeft, dat het vroeger leuker was met eldorado Ottenhome - dat tien jaar geleden alweer met al zijn boten moest vertrekken van de dijk en nu in Kortenhoef aan de Zuwe (Wijde Blik) zit - lijken op een dag als vandaag wat zuur.

Op de plassen mag het dan niet meer kris kras om elkaar heen varen zijn, omdat menigeen toch in het buitenland vertier zoekt deze vakantieweken.

En het klopt dat de huizen langs het water steeds groter en soms ook lelijker worden, als er weer eentje gesloopt wordt om plaats te maken voor een ander. Dat heet vooruitgang. Maar ach, wie maalt daarom met zo’n zomer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.