Laatste boer weg uit bebouwde kom van Soest?

De boerderij van Van Dorresteijn ligt tussen de bebouwing. © foto Google Maps

Hans van Keken
Soest

Soest gaat een ultieme poging doen om boer André van Dorresteijn te helpen weg te komen van de Insingerstraat. Dat doet het college bij het herijken van het provinciale structuurplan.

De provincie heeft dat in concept klaar liggen, alle gemeenten kunnen daar nu op reageren en aangeven waar ze het absoluut niet mee eens zijn. Dat blijkt maar op één onderdeel het geval, en dat is dus de kwestie van ’de laatste boer’ uit de bebouwde kom van Soest.

Van Dorresteijn probeert al jaren daar weg te komen. Hij zou eigenlijk naar de Peter van den Breemerweg willen, waar hij nu al een schuur heeft en gekuild gras opslaat. De Soester heeft zijn grond zelfs ook al verkocht aan projectontwikkelaar Frank Rademaker. Die zou plannen hebben voor een viertal villa’s achter de Insingerstraat.

De Soester raad had vorige maand al in grote meerderheid aangegeven dat ze wil dat de provincie zich alsnog hard maakt voor verplaatsing van het agrarisch bedrijf. Het college sluit zich daar bij aan, zo blijkt nu.

Kansloos

Andere kwesties zijn volgens b en w kansloos of niet aan de orde. Zoals bijvoorbeeld extra woningen in het buitengebied (Wieksloterweg en Veenzoom), uitbreiden van Camping Kennels en het legaliseren van de recreatiewoning van Mike Potter aan de Zandlaan achter de Birkstraat.

Die lijken volgens het college uitgesloten. Wat windturbines betreft is een eerder bezwaar niet meer aan de orde, omdat de provincie in de herijkte versie van het structuurplan de regeling daarvoor versoepeld heeft. Gemeenten krijgen meer ruimte om wat windmolens betreft hun eigen beleid te bepalen.

Van Dorresteijn wil desgevraagd niet al te veel kwijt over het plan om te verhuizen, maar bevestigt wel dat hij nog altijd graag weg wil met zijn bedrijf. Hij wil wel zelf blijven wonen aan de Insingerstraat, wat wellicht ook in zijn voordeel is nu.

De gemeenteraad moet nog reageren op het voorstel zoals het college het nu voorlegt. Eind augustus moet de definitieve zienswijze van Soest bij de provincie binnen zijn.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.