Extraatjes zijn hier geen probleem

Joyce Huibers
Bussum

Het is stil. Heel stil als wij De Gasterij van Bussum binnenlopen. Terwijl daar toch geen reden voor is, zoals al snel blijkt als wij gedrieën plaatsnemen aan het voor ons gereserveerde tafeltje.

Want in tegenstelling tot de meeste andere keren zijn we nu niet met twee, maar met drie personen. Twee pubers en ik. Bij het reserveren hadden we al aangegeven dat we niet zeker waren of we met drie, of vier personen zouden komen. Telefonisch was al te kennen gegeven dat dit geen probleem was en ook bij binnenkomst krijgen we de keuze: de ronde tafel die al voor drie is gedekt, of toch liever een rechthoekig tafeltje voor vier personen. Wij kiezen voor de tweede optie, omdat een beetje extra ruimte altijd alleen maar prettig is.

De entourage

Sowieso zijn de tafels niet echt klein. In totaal is er ruimte voor zo’n zeventig, tachtig gasten. Een grotere groep zit in de erker aan het raam, waar een paar tafels aan elkaar staan geschoven. Verder zijn het vooral twee- en vierpersoons tafels. Uitgevoerd in robuust hout. De hele uitstraling van De Gasterij van Bussum doet ’rustiek modern’ aan. De grote moderne lampen aan het plafond geven sfeervol licht. De ruime leren stoelen hebben een hoge rugleuning en zitten uitstekend. Hoewel: een van de zittingen lijkt gebroken. Tijdens het wisselen van stoel horen we dat dit niet het geval is, maar dat enkele stoelen ’stuk waren, maar naar nu blijkt niet goed zijn gerepareerd’.

De Bediening

Deze openheid is kenmerkend voor de gastvrouwen van De Gasterij van Bussum. Er zijn er twee tijdens ons bezoek. Ze lijken goed op elkaar ingespeeld. Ze zijn attent en nemen elkaars taken vlot over zonder twee keer (of zelfs vaker) hetzelfde te hoeven vragen. Als de bij binnenkomst bestelde drankjes komen wordt ook direct gevraagd of wij een wit of een bruin broodje lusten (3,50 euro). Dit wordt geserveerd met twee soorten boter, gezouten en gekruid, dat in niet te karige porties op tafel komt.

Het Menu

De Gasterij van Bussum heeft, zoals veel restaurants tegenwoordig, de mogelijkheid om een menu te bestellen, drie gangen - voor-, hoofd-, nagerecht - voor 29,50 euro. Er geldt een meerprijs voor bijvoorbeeld gamba’s (2,95 euro), of tournedos (4,95 euro). De hoofdgerechten worden standaard geserveerd met frites, sla en mayonaise. Bijgerechten als groenten, gebakken aardappels, appelmoes, gebakken champignons, uien, of een ’prutje’ van gebakken spek, prei en champignons, kunnen voor 2,95 euro worden bijgesteld. Op de krijtborden in de zaak staan de gerechten die tijdelijk buiten de kaart om verkrijgbaar zijn. Hoewel het kipsaté-menu aantrekkelijk klinkt, komt de keuzestress pas echt opzetten bij de lengfilet. De jongste kan niet kiezen tussen de gamba’s van de kaart, of deze ’vangst van de dag’. Geen probleem. Wanneer de gastvrouw hoort van dit dilemma stelt zij zelf voor aan de keuken te vragen of een combinatie van deze twee mogelijk is. De oudste kiest voor de lamsfilet, terwijl ik mij laat verleiden tot de Tournedos Montagnarde, gegratineerd met geitenkaas. Vooraf bestellen we de charcuterie (chorizo, coppa di parma, spinata romana en serranoham met olijfjes, aïoli en toast), geitenkaassalade, carpaccio en een salade geitenkaas. Van de nagerechten spreken vooral de Gooische Bluf (mokka ijs met koffie en whiskey schuim) en de choco-toffee pie (taart van bisquit, toffee, chocolade en vanille ijs) tot de verbeelding. Zeker als wordt aangeboden bij laatstegenoemde ook een paar aardbeien gedoopt in chocola toe te voegen, die bij de mousse horen, dat als derde nagerecht wordt besteld.

Het eten

Nog voor de voorgerechten op tafel komen krijgen we als amuse een glaasje mosterdsoep. Altijd attent zo’n extraatje. Verder kunnen we kort zijn over het eten: niets op aan te merken. Aan de ene kant een compliment, aan de andere kant is dat ook eigenlijk jammer. Want niets op aan te merken, betekent ook: niets exceptioneels. Alles valt binnen de normen - het eten is warm, het is op smaak, het is voldoende - maar niets springt eruit. Je kunt hier risicoloos je schoonouders mee naartoe nemen. Of je oma. Niemand zal er aanstoot aan nemen. Maar de kans is ook niet groot dat je over een maand hier nog grootse verhalen over vertelt aan je vrienden in de kroeg.

Als we aan het eind van avond de rekening van iets meer dan 116 euro krijgen gepresenteerd past dat prima binnen het totale beeld. Prettig ook om te zien dat de kan water die we halverwege de maaltijd bestelden niet op de rekening staat. Alles bij elkaar is een avond bij De Gasterij van Bussum ons prima bevallen, vooral dankzij de flexibiliteit en de vriendelijkheid van de bediening.

Cijfer: 7,5

Restaurant De Gasterij van Bussum, Vlietlaan 52 in Bussum, 035 - 6918711. De keuken is geopend van dinsdag t/m zondag van 17 tot 22 uur. Website: www.gasterijvanbussum.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.