Soestenaar krijgt vier jaar voor miljoenenfraude familie

Wim Wegman
UTRECHT

De 66-jarige Hans J. uit Soest is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot vier jaar cel voor een miljoenenfraude met vastgoedfondsen. Ook zijn vrouw en zoon en drie medewerkers zijn veroordeeld. Van hen kreeg de zoon met drie jaar cel de hoogste straf.

Honderden beleggers investeerden in totaal 24 miljoen euro in de fondsen Weststaete, HVO, DIM en DPF. De inleg was bedoeld om vastgoed mee te kopen in Duitsland. Daarbij werd geschermd met hoge rendementen.

In werkelijkheid werd een groot deel van het geld doorgesluisd. Volgens het Openbaar Ministerie werden er grote bedragen overgemaakt naar eigen rekeningen en er werden dure auto’s van betaald.

De rechtbank in Utrecht rekent het Soester Hans J. zwaar aan dat hij bij zijn oplichtingspraktijken zijn vrouw en zoon uitgebreid had betrokken.

In de zaak van de 32-jarige zoon Simon J. legde de rechtbank hem zelfs een hogere staf op dan de 2,5 jaar die het openbaar ministerie eerder had geëist. Volgens de rechters had deze zoon ‘een zeer groot en kwalijk aandeel’ in het Baarnse fonds Weststaete. Beleggers staken in totaal dertien miljoen euro in dit fonds, maar daarvan zou slechts vijf miljoen daadwerkelijk in onroerend goed zijn geïnvesteerd. Het restant van de inleg werd gebruikt om rente aan beleggers in andere fondsen uit te betalen of voor privé-uitgaven. De Soester zou onder meer een ton hebben gebruikt voor de aankoop van een Jaguar.

De echtgenote (56) van de Soester kreeg 140.000 euro aan salaris van twee fondsen zonder daar ooit voor te werken. Ze kreeg daarvoor gisteren 150 uur werkstraf opgelegd. De rechtbank legde haar ook 31 dagen celstraf op, maar die zat ze al in voorarrest uit. Ook spendeerde de man 37.000 euro aan een auto voor een dochter van hem.

Drie medeverdachten, bestuurders en directeuren van betrokken stichtingen en fondsen, kregen van de rechter deels voorwaardelijke celstraffen van een jaar tot anderhalf jaar opgelegd voor hun betrokkenheid bij de beleggingsfraude. Een vierde verdachte werd vrijgesproken.

De rechtbank legde daarnaast alle betrokken, inmiddels failliet verklaarde, stichtingen en vennootschappen een schuldigverklaring zonder straf op. Het opleggen van geldboetes gaat volgens de rechters ten koste van de boedel en daarmee zouden beleggers worden gedupeerd. Bijna vierhonderd beleggers dienden bij het begin van de strafzaak een schadeclaim tegen de vader en zijn zoon in, maar de rechtbank wees deze vorderingen af. Volgens de rechter waren de claims te ingewikkeld voor een behandeling tijdens deze strafzaak en de rechtbank vond daarom dat de beleggers met hun vorderingen bij de civiele rechter dienen te zijn.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.