Agenten bij elke uitrit op ’racegedeelte’ Nieuw-Loosdrechtsedijk

Verdachte Van W. uit Loosdrecht kon op eigen kracht uit het wrak van zijn Porsche klauteren.© archieffoto

Henk Runhaar
Loosdrecht

Het naspelen van de ’dijkrace’ die de negentienjarige Fleur Balkestein uit Hilversum uiteindelijk het leven kostte, is vanzelfsprekend een heftig moment voor de nabestaanden.

,,Het zorgt voor extra spanning. We weten waar het voor is: het tot in detail onderzoeken van wat er is gebeurd. We mogen erbij zijn, maar eerlijk gezegd weet ik nog niet wat we doen’’, zegt Fleurs moeder Marielle ten Rouwelaar. Voor de nabestaanden is het een troost dat het onderzoek zo grondig wordt gedaan, zegt de Hilversumse. ,,Zo’n weg zo lang afsluiten is nogal een operatie.’’

Er wordt dinsdagavond met, volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie, ’idioot’ hoge snelheden gereden op een stuk Nieuw-Loosdrechtsedijk voor buurtschap De Boomhoek. Daarvoor gebruiken specialisten van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hetzelfde type auto’s als verdachten vader en zoon Van W. - een Porsche 911 en een snelle Mini Cooper.

Weer

Voor politie en OM is het duimen dat het weer dinsdagavond niet omslaat. ,,We zetten in Loosdrecht zestig agenten in. Die speel je niet zomaar opnieuw vrij’’, zegt een woordvoerster van het OM. De politiemensen zijn vooral nodig om het stuk Nieuw-Loosdrechtsedijk te vrijwaren van alle verkeer. ,,Bij elke uitrit is er toezicht, om te voorkomen dat er toch iemand de weg op gaat’’, meldt een politiewoordvoerster desgevraagd.

De ’dijk’ is dinsdag verboden gebied vanaf 18.30 uur tot één uur ’s nachts. Tussen huisnummer 190, net voorbij de laatste flitspaal voor De Boomhoek en de buurtschap zelf. De theorie is dat verdachten Walter van W. (54) en zijn zoon woensdagavond 16 maart dit jaar een wedstrijdje ’wie het eerste thuis is’ deden vanaf Café Moeke in Hollandsche Rading.

Boomhoek

’Thuis’ is in dit geval vrijstaande woning van senior in De Boomhoek. Hij reed in zijn Porsche 911, zijn zoon in een snelle Mini. Rond kwart voor tien die avond boorde de 911 zich met hoge snelheid in de flank van de Toyota Aygo van Fleur Balkestein (19). De kapster uit Hilversum kwam uit de uitrit van caravanpark Van de Wetering. Vast staat dat Van W. te veel had gedronken om nog te mogen rijden. De jonge vrouw overleefde de klap uiteindelijk niet.

Specialisten van de politie en het NFI doen dinsdagavond in een Porsche 911 en een Mini de rit zo vaak over als nodig is voor het maken van goede referentiebeelden. Die moeten matchen met filmbeelden van de echte ’straatrace’ in maart. ,,Op die beelden zie je dat hartstikke hard wordt gereden. Maar we weten de exacte snelheden niet en ook niet hoever ze van elkaar reden. Door het na te spelen, komen we beter beslagen ten ijs.’’

Rijbewijs

Ook als dinsdag alles volgens plan verloopt, is nog niet te zeggen hoe lang het nog duurt voor het ingewikkelde onderzoek naar het dodelijke ongeval is afgerond. Dat weten ook de nabestaanden. Moeder Marielle ten Rouwelaar: ,,Dat het zo lang duurt, is zwaar. Maar het is vol te houden omdat we merken dat het zo serieus wordt opgepakt.’’

Pijnlijk is dat de verdachte vader uit Loosdrecht inmiddels zijn rijbewijs terug heeft. Dat kon maximaal voor een half jaar worden ingenomen. Pas bij een rechtszaak kan worden geëist dat de man langdurig zijn rijbewijs moet inleveren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.