Hilverzorg krijgt uitbrander voor te snel verhuizen kwetsbare ouderen

Henk Runhaar
Hilversum

Hilverzorg heeft zo’n 125 hulpbehoevende ouderen te snel verhuisd naar Nieuw Kerkelanden, dat nog volop wordt verbouwd. Dat komt het Hilversumse zorgbedrijf te staan op een serieuze uitbrander van burgemeester en wethouders.

Bij verschillende controles door de brandweer en bij handhavingsmomenten’ van de gemeente, waarbij bleek ’dat er onvoldoende rekening is gehouden met de kwetsbare doelgroep’. ,,Op het moment van verhuizen was het pand nog niet af. De gemeente vindt het extra kwalijk dat Hilverzorg, ondanks door brandweer en gemeente aangegeven noodzakelijke verbetermaatregelen toch de geplande verhuizing heeft doorgezet.’’

Ook bij de vooralsnog laatste inspectie van afgelopen dinsdag bleek dat er geen ’zeer urgente problemen’ meer zijn. Maar in het pand, voorheen Flat Kerkelanden, voldoet nog steeds niet aan alle wettelijke eisen. De top van Hilverzorg, met daarin oud-wethouder van Hilversum Ben Hammer krijgt een waarschuwing. B en w: ,,Dit is onacceptabel en wat ons betreft ’eens maar nooit weer’. Een volgende keer grijpen we in met bijvoorbeeld een preventieve last onder dwangsom.’’

Na de verhuizing vorige week, vanuit te sluiten verpleeghuizen De Stolpe en Heydeborg, kwamen er ernstige klachten over het nieuwe onderkomen. De (brand)veiligheid is niet in orde, er is te weinig zorgpersoneel, de personenalarmering functioneert niet, er zijn hygiëneproblemen en de bouwers zijn nog niet klaar. Uit antwoorden van b en w aan de SP, die de zaak aankaartte, blijkt dat al voor de verhuizing bekend was dat er nog ’zeer veel aandachtspunten’ waren.

Het ging daarbij om onder meer brandcompartimentering en vluchtwegen. Ook nu zijn er nog problemen, zelfsluitende deuren werken nog niet en brandwering ontbreekt deels.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.