Verbazing over nog kaal graf Friso
Onder de kille cijfers ’vak 4, 2930’ liggen wat verdorde rozen en narcissen in rieten mandjes. ,,Is dit nu de plek van prins Friso?’’, vragen toeschouwers zich af. Zij schuifelen met de paasdagen rond over de begraafplaats bij de Vuursche Stulpkerk. Verbaasde reacties klinken.
Acht maanden na zijn overlijden ontbreekt nog steeds een monument op Friso’s laatste rustplaats, grenzend aan het hek van kasteel Drakensteyn, waar prinses Beatrix woont. ,,Het voelt bijna oneerbiedig, al zal het heus niet zo bedoeld zijn. De aanblik is zo triest. Had dan maar een tijdelijk bord geplaatst met een mooie tekst’’, zegt een geëmotioneerde jonge vrouw.
Zowel de Rijksvoorlichtingsdienst als de Nederlands Hervormde Kerk laat niet los of er binnenkort een gedenksteen komt. ,,Het is een privézaak van de Koninklijke Familie’’, aldus de RVD. Volgens beheerder en kerkrentmeester Henk Kuus is het niet ongebruikelijk dat wordt gewacht, omdat de grond nog kan inzakken. ,,Anders kan de grafsteen scheef zakken en dat betekent extra kosten voor de steenhouwer.’’ Het college van kerkrentmeesters moet toestemming geven voor de plaatsing. ,,Aan de hand van een tekening wordt bekeken of het niet storend is, maar dat komt zelden voor’’, aldus Kuus. Volgens de Baarnse steenhouwer Kreuning staat er geen termijn voor. ,,Het varieert van twee maanden tot vijf jaar. Soms komt er niks op het graf uit behoefte aan anonimiteit.’’