'Terreurvader' Bunschoten vrij met enkelband

Bunschoten

Henk K. uit Bunschoten komt onder voorwaarden vrij. De vader van negentien kinderen wordt onder meer verdacht van ontucht met een van zijn dochters en mishandeling van meerdere van zijn kinderen.

K. zit al bijna een jaar vast, maar de rechter in Utrecht oordeelde vrijdag dat hij het verloop van zijn proces buiten de gevangenis mag afwachten. Hij moet zich wel aan strenge voorwaarden houden, een enkelband dragen en hij krijgt een contact- en locatieverbod.

Hij wordt verdacht van onder meer zware mishandeling van zijn kinderen, onder meer door een draaiende kettingzaag bij de keel van zijn zoon te houden, de keel dicht te knijpen van zijn andere zoon, kinderen met een lat of stuk hout te slaan en ze op te sluiten in de garage of op zolder.

De diepgelovige K. liet eerder al nadrukkelijk weten dat deze zaak in zijn optiek een wraakactie is van een aantal van zijn kinderen, omdat hij aangifte tegen hen had gedaan voor diefstal uit het ouderlijk huis. Hij ontkent de aantijgingen. Zijn advocaat Jaap-Willem Roozemond laat weten dat veel van de voor K. belastende verklaringen ,,inconsistent'' zijn en dat er in de meeste van getuigenverklaringen juist steun te vinden is voor de verklaringen van K. tijdens de politieverhoren. Uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum komt volgens Roozemond naar voren dat er bij K. geen sprake is van een ,,op de voorgrond staand psychisch ontregeld toestandsbeeld, zoals een psychotische stoornis, een waanstoornis (zoals godsdienstwaanzin) of een stemmingsstoornis''.

Het gezin kwam al eerder in aanraking met diverse instanties, onder meer voor het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht en wegens mishandelingen.

De zaak gaat waarschijnlijk op 21 september verder, maar zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld. Dat wordt eind dit jaar of begin volgend jaar, is de planning.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.