Het uitzicht maakt de zaak

Het uitzicht bij Porto.

Salade Nicoise.

1 / 3
Valentijn Bartels
Loosdrecht

Hij is inmiddels niet meer weg te denken in de zomer; de terrassentest van De Gooi- en Eemlander. Ook deze zomer bezoeken we weer zestien terrassen in Gooi, Vechtstreek, Plassen en Eemland. Op welk terras zitten we er relaxt bij, waar is de bediening vlot en vriendelijk ondanks de drukte, in welke zaak valt de rekening uiteindelijk mee en waar is toiletbezoek alleen bij hoge nood aan te raden. Vandaag: Porto in Loosdrecht.

Je voelt er je de koning te rijk. Het uitzicht vanaf het terras van Porto in Oud-Loosdrecht maakt onvermijdelijk een vakantiegevoel in je los. Om er te komen moet je wel letterlijk je beste beentje voor zetten. Vanaf de weg wijzen borden je naar een idyllisch gelegen jachthaven met bijbehorend strandje en terras. Het terras is te bereiken met een soort steile brandtrap, waar je na een middag stevig tafelen van gruwelt. Ook mensen die slecht ter been zijn raden we aan om op het aangelegde strand wat drinken te bestellen.

Op het terras aangekomen waan je je met enige fantasie in een hippe strandtent. De voorbijscherende zeilboten op de Loosdrechtse Plassen en de loungemuziek maken van Porto een zomers geheel. Het bevreemdt ons dan ook dat er op een vrijdagmiddag in de vakantie bijna niemand zit.

We nemen plaats op houten bankjes waarop kussens enig comfort bieden. Minpunt: de houten tafel wiebelt zo erg, dat je vooral niet teveel ondersteuning moet zoeken tijdens het eten. Verder bestaat het terras uit ronde tafels, stoelen en door een tent overdekte loungebanken. Er zijn genoeg parasols neergezet om schaduwliefhebbers tegen de zon te beschermen. De bediening bestaat vandaag uit twee dames, die zeer vlot komen vragen wat wij willen eten en drinken. ,,Of er ook wifi is’’, vraag ik. Helaas ’ligt de verbinding eruit’ vertelt de bediende.

We bestellen een verse jus d’orange (3,50 euro) en een ice tea (2,65 euro). Jammer genoeg drijven er in het kleine glas jus wat pitjes, geen ramp, maar toch een beetje slordig. Het schoonheidsfoutje wordt volledig goedgemaakt als een attente serveerster viltjes op ons glas komt leggen tegen de rondzoemende wespen. Terwijl het terras langzaam voller wordt geven we onze bestelling door: De uitsmijter met ham en kaas (8,50 euro) is een klassieker waar we niet omheen kunnen. De kleur van het broodje mogen we nog bepalen, maar of de ham en kaas meegebakken moeten worden vraagt de serveerster niet. Verder bestellen we een kleine salade Nniçoise (11,50 euro). Beide gerechten worden redelijk vlot op tafel gezet en stellen niet teleur. De uitsmijter is goed gebakken en het brood is nog lekker knapperig. De salade bestaat uit flinke bollen smaakvolle tonijn, geblancheerde sperziebonen, tomaten en sla. De porties zijn precies goed om met een voldaan gevoel huiswaarts te keren. We verplaatsen ons naar de loungebanken, die onder een snikhete tent gezet zijn, om nog een kop koffie te drinken (2,50 euro). Op de banken zit je heerlijk, maar voor zon fanaten is hier weinig lol te beleven.

Sfeer

Een toiletbezoek brengt wat beperkingen van Porto aan het licht. Binnen krijg je de indruk dat je na een watersportweekend in een jeugdherberg bent beland. De te huren zalen maken een gedateerde indruk en sluiten in het geheel niet aan bij het hippe terras. De toiletten maken het er niet beter op. Bij de heren is het schoon, maar donker en oubollig. Bij de dames ligt de toiletbril los in een typische jaren ’70 sfeer, over de hygiëne is niks negatiefs te zeggen. Over het algemeen is het prettig om Porto te bezoeken voor een lunch of iets te drinken. Daarbij steunt de tent wel erg op het prachtige uitzicht. De prijs-kwaliteit verhouding is redelijk en de bediening is, in ieder eval tijdens een rustige lunch, attent en vlot.

Score

Sfeer: 6,5

Bediening: 7

Hygiëne : 6,8

Eten:7

Prijs-kwaliteit: 7

Cijfer:

6,9

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.