HvH: tijdelijk huis in Hilversum toch écht ’n flop

’In between places’ aan de Brinkweg/Langestraat in het centrum van Hilversum.

’In between places’ aan de Brinkweg/Langestraat in het centrum van Hilversum.© Archieffoto Studio Kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

’In between places’ van Dudok Wonen is toch echt een flop. Dat constateert Hart voor Hilversum (HvH), de tweede partij in de mediastad. Na SP en PvdA eist nu ook de lokale partij dat wethouder Willem van der Spek (wonen) ingrijpt om te voorkomen dat huurders op straat worden gezet.

In een nieuw complex in het centrum van Hilversum worden 22 appartementen voor maximaal een jaar verhuurd aan mensen die dringend om onderdak verlegen zaten en toch geen urgentie kregen voor een betaalbare huurwoning.

Voor de eerste lichting in ’In between’ zit het jaar er bijna op. Vorige maand hadden pas negen huurders op eigen kracht een alternatief gevonden. Voor de rest dreigt huisuitzetting.

Woningnood

Zover mag het niet komen, stelt HvH-leider Karin Walters. ,,De bewoners mogen niet de dupe worden van een experiment dat slecht uitpakt.’’ Ze stelt dat het fiasco te verwachten viel.

,,Wij waren van begin af aan kritisch, zagen aankomen dat het veel bewoners niet zou lukken binnen dat jaar andere betaalbare woonruimte te vinden. De woningnood is hier zo hoog en er komen zo weinig sociale huurwoningen beschikbaar, dat één jaar te kort is.’’

In januari trokken verschillende huurders aan de bel. Ze hebben in hun beleving hun uiterste best gedaan iets anders te regelen, maar het lukt simpelweg niet.

Onder druk van berichten in deze krant liet Dudok-directeur Harro Zanting toen doorschemeren dat er uiteindelijk voor alle huurders wel een oplossing komt.

,,We zijn creatief en kijken of er een mouw aan te passen valt, zo nodig samen met de gemeente van herkomst’’, zei Zanting toen. En: ,,We lossen situaties week na week op, tot iedereen weg is.’’

Eruit geknikkerd

Tot nu toe komt Dudok Wonen niet verder dan opnieuw een brief aan de bewoners, die een afspraak kunnen maken met een medewerker ’woonzaken’.

Huurders die deze functionaris inmiddels hebben gesproken, stellen dat het onder de streep niet meer oplevert dan een herhaling van zetten: een jaar blijft een jaar en wie niet goedschiks vertrekt, wordt het appartement uit geknikkerd.

Foute boel, vindt Walters. Ze verwacht van de wethouder dat hij Dudok Wonen onder druk zet. Een optie is volgens haar ’In between’-huurders een jaarcontract te geven voor woningen die vanwege renovatie leegstaan. Een ’creatief’ alternatief is het van woning wisselen binnen ’In between’, bepleit Walters.

Vast contract

In laatste instantie wil ze de zittende huurders een vast contract geven. ,,Het corporatiehotel is dan mislukt en de corporatie gaat zich weer richten op haar kerntaak: het goed huisvesten van mensen met een beperkt inkomen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.