’Geen windmolens en zonnepark’
De provincie Utrecht dreigt het eeuwenoude Eemlandse landschap te verpesten met windmolens en zonneparken. Dat stelt stichting Behoud de Eemvallei.
De al jaren kritische stichting heeft bezwaar gemaakt tegen het plan om meer mogelijk te maken in het buitengebied. Behoud de Eemvallei stelt dat als er groen licht komt, windturbines met een ashoogte tot aan zestig meter en hoger mogelijk worden. ,,Met de rotorbladen erbij wordt dat 130 meter”, stelt secretaris Kees Koolmees. Ook kleine windturbines op boerenerven, zonneweiden en biogas-installaties zullen volgens hem tot de mogelijkheden gaan behoren. ,,Als Soest, Baarn, Bunschoten, Eemnes en Amersfoort dat gaan toestaan zou het uiterst slecht uitpakken voor het prachtige buitengebied.” Het gaat om de provinciale ruimtelijke structuurvisie en de provinciale ruimtelijke verordening, die beide bindend zijn voor bestemmingsplannen van gemeenten. Behoud de Eemvallei (SBDE) heeft bij de provincie twee bezwaren (zienswijzen) ingediend tegen de plannen. ,,Een van de kernkwaliteiten van Eemland is dat het een extreem open landschap is. Windturbines zullen dat aantasten, het levert een onaanvaardbare horizonvervuiling op.” Volgens Koolmees zullen windturbines vooral ’s avonds en ’s nachts veel hinder opleveren voor trekvogels, die Eemland als foerageer- en trekgebied gebruiken. ,,Ook voor vleermuizen waarvan er veel in de polder leven is dit funest. Als mensen toch windturbines willen, koop er dan een op zee.” Koolmees vindt het kwalijk dat uitgerekend de provincie die de wettelijke taak heeft om voor de fauna op te komen met deze verruiming komt. ,,We hopen dat Utrecht terugkomt op dit plan en inziet dat ze fout bezig is.”
De Baarnaar put hoop uit een eerder plan voor zonnepanelen langs de A1 bij Baarn. Dat ging om 32.000 panelen langs rijksweg, maar Eemnes trok het plan in na forse kritiek van raadsleden en belanghebbenden. ,,Ook biogas-installaties willen we niet. Ze zijn lelijk, zorgen voor stank en zijn gevaarlijk”, vindt Koolmees.