’Trots op hechte voorloper’

Valentijn Bartels
Vreeland

De inwoners van Vreeland maken halverwege het jubileumjaar al een onuitwisbare indruk op de kersverse burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht. De burgervader is vooral te spreken over de zelfredzaamheid die de inwoners van de kleine kern tonen rondom de organisatie van het 750-jarig jubileum. Volgens Witteman is ’de participatiesamenleving die hij nastreeft, in Vreeland al lang uitgevonden’.

De Vreelanders pakken dit jaar flink uit. De dorpelingen vieren uitgebreid dat het in 1265 opgerichte dorp kan terugkijken op een rijke historie. Volgens ’Vreeland 750 jaar’-bestuurder Marjon van Belle waren de feesten zonder particuliere steun niet mogelijk geweest. ,,De gemeente is zeer welwillend, maar wij hebben erg veel te danken aan de steun van de dorpsbewoners.’’ Tijdens het jubileumjaar zijn er ’ongeveer 150 vrijwilligers actief om de activiteiten te begeleiden’. ,,Bovendien hebben we veel geld opgehaald met crowdfunding. Voor een financiële bijdrage krijgen mensen een vlag of een wimpel, het hele dorp hangt vol’’, aldus Van Belle.

Loftrompet

Burgemeester Marc Witteman steekt zijn bewondering voor de kleine kern niet onder stoelen of banken. ,,Vreeland heeft een enorm hechte gemeenschap die een grote mate van betrokkenheid kent. Een dorp met inwoners met allerlei achtergronden - van ondernemers tot kunstenaars - die zich heel bewust met elkaar verbinden om iets goeds tot stand te brengen.’’

De burgervader is dan ook ’onder de indruk van de wijze waarop de viering dit jaar wordt georganiseerd’ en noemt de samenwerking in het dorp zelfs ’een voorbeeld van een participatiesamenleving die wij nastreven’. Witteman dicht de Vreelanders dan ook een aantal positieve karaktereigenschappen toe: ,,Alles gebeurt in het dorp met een hoop creativiteit, inventiviteit, vasthoudendheid en enthousiasme.’’

De dorpsbewoners zitten ook in de zomer niet stil. In augustus loopt het dorp uit voor een wielerronde en voor een middeleeuws dorpsfeest.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.