Baarn blijft 1 bij boevengilde

Joost Reijnders
Baarn

Pijnlijk, maar ontegenzeglijk: opnieuw staat Baarn op nummer 1 in de landelijke lijst van inbraken per hoofd van de bevolking. Het boevengilde weet het dorp steeds weer te vinden, zo blijkt uit de inventarisatie op aantalinbrakenvergelijken.nl.

Vermoedelijk is de oorzaak deels gelegen in de snelle toegang tot de A1 voor inbrekers. Plus de naam een welvarend dorp te zijn, wat de hoop op vette buit bij een inbraak zal voeden. Maar hoe komt het dan dat Blaricum (plaats 37) en Laren (144), vergelijkbaar en zelfs aan twee snelwegen gelegen, veel lager scoren. Of Bussum op plek 20, Naarden op 18 of Eemnes op plaats 46.

De misdaadcijfers over de afgelopen vier jaar in Baarn. De bovenste, oranje, lijn is die van 2018.© bron aantalinbrakenvergelijken.nl

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Feit is wel dat in bijvoorbeeld Laren sinds jaar en dag veel aandacht is aan beveiliging. Zowel in huis als op straat.

Baarn is er heel veel aan gelegen om de inbraakpiek van het dorp een stevig halt toe te roepen. Niet alleen met extra politiepatrouilles, er ligt ook een taak voor de bewoners, die hun huis beter moeten beveiligen. Om dat te stimuleren komt de gemeente dit najaar met een subsidieregeling voor de aanschaf van hang- en sluitwerk.

Vergeleken met 2017 is het aantal inbraken in Baarn in de eerste helft van dit jaar meer dan verdubbeld en wel van 57 in 2017 naar 133 dit jaar. Wel is te zien dat in mei en juni van dit jaar, na een aanvankelijke sterke stijging, een lichte daling is ingezet. Maar de ervaring leert, zo laat de grafiek zien, dat in het najaar de inbrekers weer volop aan de slag gaan en dat het aantal misdrijven in Baarn weer piekt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.