Dijk Spakenburg blijkt vervuild
De grond voor de dijkversterking werd per binnenvaartschip aangevoerd.© Joost Reijnders
De versterkte Westdijk in Spakenburg is aangelegd met vervuilde grond en dat heeft mogelijk verhoogde kalversterfte tot gevolg gehad.
Dat stelt Pieter de Vos van de Christelijke Arbeiders Partij in de Bunschoter gemeenteraad. Hij heeft het college van b en w dinsdagavond een reeks vragen gesteld over de vervuilde grond waarmee de dijk tussen Spakenburg en de Eem is versterkt. Hij werd op het spoor gezet door een agrariër die merkte dat sinds de dijkverzwaring de kalversterfte op zijn bedrijf steeg. De Vos: ,, De vervuiling is bekend bij het waterschap en bij de RUD (de verzelfstandigde milieudienst van de provincie, red.). In de sloten zijn hoeveelheden sulfaat en natriumchloride gemeten die negen keer hoger zijn dan de norm. Er zijn ook verhoogde concentraties chloor en zwavel gemeten.” Volgens De Vos kennen boeren die mix van chemische stoffen als oorzaak van kalversterfte.
De dijk is versterkt met 120.000 ton grond uit de reinigingsinstallaties in Moerdijk. De Vos: ,,Die grond is thermisch gereinigd, schoongemaakt door te verbranden. Normaal wordt die gebruikt als ondergrond voor snelwegen en dan bedekt met asfalt. Maar deze pikzwarte grond heeft maanden blootgelegen. Als het regende liep het water zo de poldersloten in. Er ligt nu een laag klei op., maar als het lang droog is en er scheuren in komen, ligt dan de vervuilde grond weer bloot?’’
De Vos wil van het college vooral weten of er risico’s zijn voor de volksgezondheid. Verder vraagt hij wat de gemeente zelf heeft onderzocht en waarom er zo slecht over de verontreiniging is gecommuniceerd.