Malversatie bij verkiezing Hilversum

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Hilversum

Onbekenden hebben met een digitale truc geprobeerd de verkiezing van de Hilversumse politicus van het jaar te beïnvloeden ten gunste van Hart voor Hilversum-raadslid Hans Roos.

In de verkiezing was het mogelijk om één keer per IP-adres een stem uit te brengen. Met een truc hebben onbekenden geprobeerd om via één computer meer stemmen op één persoon uit te brengen, melden de organisatoren Dichtbij en de Gooi- en Eembode. ,,Vanaf de openstelling van de stemmen ging Saami Akrouh (PvdA) flink aan kop. Tot aan dit weekend, toen de Hart voor Hilversum-politicus Hans Roos flink aan het inlopen was", stellen zij. ,,Toen dinsdag om middernacht de stemming werd gesloten, leek het er dan ook op dat Hans Roos de verkiezing had gewonnen." Uit een analyse van de stemmen bleek echter dat er gebruik was gemaakt van een technische stemtool. De organisatie heeft daarom besloten deze stemmen er uit te filteren. Vervolgens bleek Saami Akrouh toch - met maar liefst 73 procent van de stemmen - winnaar van de publieksprijs, de Frans Vrolijk Award. Hans Roos en zijn partijgenote Karin Walters legden beslag op de tweede en derde plek.

Dichtbij en de Gooi- en Eembode willen ’absoluut niet insinueren’ dat de Hart voor Hilversum-politicus Hans Roos zelf achter het uitbrengen van deze ongeldige stemmen zit. ,,Het is niet bekend wie hier achter zit. Wij betreuren dat er is geprobeerd om de verkiezing ‘te kapen’, maar willen wel benadrukken dat wij er alles aan gedaan hebben om dit te voorkomen."

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.