Snel schaatsen scoren voor strenge vorst

De schaatskoorts stijgt: noren worden geslepen en nieuwe exemplaren vliegen over de toonbank. Nu moeten de windwakken nog even dichtvriezen.© Cartoon Frank Muntjewerf

Annemarie de Jong
Loosdrecht

,,Mijn dochter in Hilversum vroeg of ze al kon schaatsen. Nee schat, wel zwemmen”, lacht Jolanda Bonnema van Bonnema Watersport in Loosdrecht.

Buiten kabbelt de Vuntusplas, binnen woedt schaatsgekte. ,,Gisteren lag er nog ijs, maar de wind waait het gewoon weer open”, zegt Bonnema. ,,Vanaf zondag min zes, ik denk dat er dinsdag op sloten en ondergelopen weilanden wordt geschaatst. Gevaarlijk ijs in het begin, met dunne plekken.”

Bij fanaten stijgt de schaatskoorts. Massaal laten ze hun schaatsen slijpen bij Bonnema. ,,Hadden we niet meer verwacht deze winter.” Rob Boereboom uit Loosdrecht haalt zijn noren op. Lagen te roesten in de schuur, maar zijn weer vlijmscherp. ,,Het is negen jaar geleden dat ik voor het laatst op het ijs stond. Heb er zin in, zeker met dit weer. Ik ben wel een mooiweerschaatser.”

Verroest

Ook nieuwe exemplaren vliegen over de toonbank. Bonnema: ,,Veel mensen hebben geen schaatsen meer. Verroest, weggegooid.” Klanten komen van heinde en verre. ,,We hebben de grootste schaatsvoorraad van Nederland. Drieduizend paar in de kelder. Aan iemand uit Duitsland net maat 51 verkocht”, zegt Bonnema.

Ricardo Godijn (17) past ijshockeyschaatsen maat 46/47. ,,Ik moet elk jaar nieuwe voor hem kopen omdat zijn voeten groeien”, zegt moeder Astrid. ,,En dan lag er geen ijs! Maat 43 tot en met 45 staan nieuw in de kast.” Ze rekent vijftig euro af voor een paar in de aanbieding. Sjoerd Bonnema - zoon van - slijpt er nog een paar braampjes af. ,,Zo, jij hebt weer schaatsen, Ricardo”, straalt Astrid Godijn.

Kroegschaats

Veel duurder is de clicknoor. ,,Noem ik de kroegschaats”, zegt Bonnema. ,,Ben je klaar, dan klik je de schaats van de schoen en loop je naar de koek en zopie.” Gewild zijn ook ’snijvaste’ handschoenen, kinderhelmen en ijpriemen. ,,Daarmee trek je jezelf uit het water het ijs op. Altijd bij je hebben, in een halve minuut kun je verdrinken. Veiligheid voor alles.”

Dochter Sanne Bonnema komt net uit Egypte. ,,Dertig graden temperatuurverschil.” Ze snapt schaatsgekken die vrij nemen van werk of wintersport annuleren om te schaatsen. ,,Ik ben zelf een schaatser, ben ingeloot voor de Elfstedentocht.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.