Paleis Soestdijk ook in 2014 open voor publiek

Paleis Soestdijk ook in 2014 open voor publiek

Redacteur De Gooi- en Eemlander
soestdijk

Paleis Soestdijk blijft in 2014 open voor publieke rondleidingen en culturele evenementen. Het Rijk stelt daar 2,5 miljoen euro voor beschikbaar. Dat maakt paleisdirecteur Jan Altenburg bekend.

,,We hebben een vreugdedansje gemaakt toen we hoorden dat we in 2014 verder mogen gaan’’, zegt Altenburg.

Per jaar bekijkt de rijksoverheid of er, in afwachting van een definitieve herbestemming, geld beschikbaar is voor tijdelijke openstelling van Soestdijk. ,,Van jaar tot jaar moet daarvoor worden geknokt. Het is geen automatisme dat er geld beschikbaar wordt gesteld voor onderhoud, beheer, personeel, beveiliging en nutsvoorzieningen. Het blijft een gok, geld is schaars, en het Rijk heeft veel monumenten waar het iets mee moet.’’

Een opengesteld Soestdijk kost 2,5 miljoen per jaar, waarvan circa 200.000 euro wordt terugverdiend met activiteiten.

Altenburg: ,,Vanaf nu kunnen we nadenken over het programma voor 2014.’’ Cultureel organisatiebureau Artifex dat sinds 2011 evenementen en rondleidingen in het paleis verzorgt, mag volgend jaar weer aan de slag. Mede dankzij de succesvolle Escher-tentoonstelling (65.000 bezoekers) trok het paleis in 2012 zo’n 115.000 bezoekers. Ook voor 2014 wordt geaasd op een grote publiekstrekker.

Volgens Altenburg gaat het paleis, dat nu op vrijdag, zaterdag en zondag is te bezoeken, mogelijk op meer dagen open. Ook verwacht hij, nu er zekerheid is over de openstelling, dat bruidsparen op grote schaal besluiten op het paleis in het huwelijksbootje te stappen. Ondertussen is Altenburg met zijn team bezig om een passende bestemming te vinden. Over dit nog niet afgeronde proces is gisteren het gratis e-boek ’Herbestemming Paleis Soestdijk’ gepresenteerd.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.