Nieuwbouw voor Sint Elisabeth

Hans van Keken
Lage Vuursche, Soest

Verpleeghuis Sint Elisabeth in Lage Vuursche wordt vanaf volgend jaar in fases gesloopt. Eigenaar Lyvore gaat nieuwbouw plegen.

Daarmee komt een einde aan meer dan negentig jaar historie, in de bossen vlakbij het buurtschap. Lyvore nam het verpleeghuis, waar zo’n vijftig veelal hoogbejaarde mensen wonen - de helft dementerend, twee jaar geleden over. Al vrij snel daarna is er intern en met de gemeente gesproken over mogelijke nieuwbouw. Sinds deze week is alles rond en kan gewerkt worden aan de planning voor de bouw. Er komen drie woongebouwen, twee van twee en één van drie bouwlagen, legt Lyvore-directeur Emma Beaujon uit. ,,Er komen zeven woongroepen voor elk zeven mensen, die ieder een eigen studio met toilet krijgen”, vertelt ze.

Het huidige verpleeghuis, dat begin jaren tachtig voor het laatst verbouwd werd, is volgens Beaujon inmiddels te zeer verouderd en voldoet niet meer aan de eisen die in de zorg tegenwoordig gesteld worden. Lyvore begint waarschijnlijk nog eind dit jaar met de bouw van de eerste van drie gebouwen, het nieuwe hoofdgebouw. Als dat klaar is kunnen de eerste bewoners ernaartoe verhuizen. ,,Zo voorkomen we dat mensen twee keer naar een andere stek moeten”, aldus Beaujon. ,,Pas als de nieuwbouw klaar is, zal ook de grootste vleugel gesloopt worden.”

Voor de nieuwbouw, die in totaal anderhalf jaar zal duren, is geen wijziging van het bestenmmingsplan nodig. Dat het overleg met de gemeente lang duurde was onder meer omdat welstand wat wensen had, waaraan tegemoet gekomen is. Het ging daarbij vooral over de vorm van het dak. De totale oppervlak van het verpleeghuis zal volgens Beaujon amper toenemen. Het komt uit op rond de 2800 m2 bebouwing. ,,Belangrijkste kenmerk wordt dat we weer kleinschalig gaan wonen. Het geheel krijgt een eenvoudige, dorpse uitstraling.”

Sint Elisabeth was tientallen jaren eigendom van de zusters van OLV van Amersfoort. Het was een klooster, met plaats voor verpleging en verzorging. De zusters die er nog zijn zitten allemaal in Amersfoort aan de Zuidsingel. De begraafplaats van de zusters blijft wel in gebruik. Voor de bouw(weg) moeten wel nog bomen gekapt worden.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.