Klassieke zeilvloot betovert marinehaven (video)

Je waant je voor even in het jaar 1900. Een vloot van achttien klassieke zeilschepen arriveert dinsdagochtend in de Helderse marinehaven. De schepen, die deelnemen aan het jaarlijkse zeilevenement Race Of The Classics, maken een tussenstop in Nieuwediep. Het weer nodigt de bemanning uit om er een mooi feestje van te maken.

De 22e editie van Race Of The Classics vertrok maandagmiddag vanuit Rotterdam om af te dalen naar het Belgische Oostende. Door de wind besloot de wedstrijdleiding de koers te verleggen naar het noorden. Het mag de pret niet drukken. ,,Voorlopig gaat alles goed en het is ontzettend gezellig’’, zegt organisator Jacomijn Klitsie. Vanochtend vertrekt de vloot naar het Engelse Ipswich. Als alles volgens plan verloopt komen de oude twee- en driemasters op 11 april aan in Amsterdam voor de feestelijke prijsuitreiking.

De bemanning bestaat volledig uit studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen. Een van hen is de twintigjarige Ellen Dekker uit Den Helder, die in Rotterdam op school zit. Maandagavond was ze de kokkin op het dek voor haar collega’s van Team Erasmus. De Rotterdamse titelverdediger wil opnieuw hoge ogen gooien. ,,De boot komt uit 1906, hij is wat groter en trager dan de anderen, maar we maken een kans’’, zegt Dekker. Er is vrijwel geen rivaliteit tussen de teams onderling. ,,Er wordt onderweg wel met waterballonnen gesmeten, maar het gaat vooral om teamspirit, mensen ontmoeten en gezelligheid.’’ Wat dat betreft zit de sfeer er in ieder geval goed in. Vanaf de kade is luide muziek te horen, het bier vloeit rijkelijk. ,,Vanavond gaan we de stad in. Het is leuk om hier terug te keren’’, zegt de studente. Ze meldde zich vorig jaar zomer aan voor het evenement dat in 1989 vanachter de bar werd bedacht door twee studenten van de Amsterdamse academie. ,,Er waren twee keer zoveel aanmeldingen als dat er plaats was.’’ Hoewel ze geen ervaring had met zeilen, kwam ze de sollicitatieprocedure eenvoudig door. ,,Je moet tegen weinig slaap kunnen.’’ En zeeziek? ,,Nee, het scheelt dat je geen alcohol aan boord mag hebben’’, grapt Dekker. Alchohol wordt wel geschonken op 11 april in de Panama in Amsterdam. ,,Behalve het uitreiken van de prijzen zal er een groot en welverdiend feest gevierd worden’’, zegt Klitsie. De race is te volgen via www.rotc.nl

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.