’Jammer dan’ voor doodsbange huurders

De vroegere Geraniumschool telt tegenwoordig 51 huurappartementen. foto Henk Runhaar

Henk Runhaar
Hilversum

Ze maken het zichzelf onnodig lastig, de doodsbenauwde huurders van de twee torentjes van de monumentale Geraniumschool in Hilversum-Zuid. Hun huurwoningen zijn echt veilig, stellen ook de brandweer en de gemeente Hilversum na een extra controle naar aanleiding van de fatale brand vorig weekeinde. Maar op de bewoners maakt het allemaal geen indruk. Zij houden het ’ratten in de val gevoel’ en willen er niet meer wonen.

De gemeente kan zich na een kijkje in het Dudok-pand voorstellen dat de bewoners van de torenwoningen zich ’benauwd’ voelen, meldt een woordvoerster. ,,Maar het gebouw voldoet aan de eisen van de bestaande bouw.’’ Hilversum gaf in 1985 een vergunning voor de verbouwing van de school tot appartementencomplex. Tegenwoordig telt het monument 51 appartementen.

Er zijn wel kleine verbeterpunten, constateerden brandweer en gemeente. ,,Bijvoorbeeld dat vluchtroutes niet meer door bewoners gebruikt moeten worden voor opslag van goederen.’’ Woordvoerster Jennifer de Graaff van de Alliantie vult aan: ,,Er worden ook papiertjes tussen de deurdrangers gedaan. Natuurlijk is het niet zo comfortabel, maar die tussendeuren zitten er niet voor niets.’’ Bewoners kregen van de brandweer uitleg over wat ze moeten doen bij brand. ,,Dit kan contra-intuïtief handelen betekenen. Terug naar je appartement en wachten op hulp’’, vat De Graaff samen.

Op zwangere huurster Amber de Wild, ze verwacht haar eerste, maakt het allemaal geen indruk. ,,Ik blijf me onveilig voelen in het torentje. Tuurlijk, voor zo’n oud gebouw is het zogenaamd veilig. Maar zo zou het nu natuurlijk nooit gebouwd worden.’’ Zij en haar vriend hebben een tijdelijke woning vanwege de rookschade door de brand vorig weekend. ,,Dat is voor een maand. Urgentie aanvragen voor een andere woning duurt veel langer.’’

Loesje Hagens, de huurster van het andere torentje, vindt dat de Alliantie moreel verplicht is haar een alternatief aan te bieden. Ze zet zich al jaren in voor de leefbaarheid in de voormalige Geraniumschool. ,,Maar sinds een jaar of twee geleden een auto pal voor de deur ontplofte, is het veiligheidsgevoel echt weg. Bij mij vlogen de ramen eruit. De brand vorig weekend was de druppel. Ik slaap nu in de woonkamer, omdat er in het torentje geen vluchtweg is. Maar het is geen doen, ik schrik van elke auto die voorbij komt. Er zit niks anders op, ik moet hier weg.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.