Meeste bijstand in Weesp-Noord

Een rode uitschieter in Weesp (linksboven) en in Hilversum (centraal).

Een rode uitschieter in Weesp (linksboven) en in Hilversum (centraal).

Valentijn Bartels
Hilversum

In Hilversum Noord-Oost en Weesp-Noord hebben meer mensen een bijstandsuitkering dan in de rest van de regio.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die recent zijn gepubliceerd. In wijk Noord-Oost wonen 530 Hilversummers met een bijstandsuitkering, dat is 4,8 % van alle wijkinwoners. In Weesp-Noord gaat het om 180 mensen (6,1% van de wijk).

In Hilversum Oost, iets lager dan Noord-Oost, zijn er in totaal 590 mensen met een bijstandsuitkering, met 3% van alle mensen in de wijk zit Oost precies op het landelijke gemiddelde. Het Hilversumse centrum zit 0,3 % boven het landelijk gemiddelde.

Inwoners van Hilversum-Zuid hebben iets minder vaak dan de rest van Nederland een bijstandsuitkering nodig. De wijken in Hilversum-Zuid zitten 0,6 % onder het landelijke gemiddelde. In Noord-West maken Hilversummers het minst vaak gebruik van bijstand. Per 1000 inwoners wordt er daar bijstand verleend aan 11 mensen (2% minder dan landelijk).

Ook Laren zit met 11 bijstandsuitkeringen per 1000 inwoners 2% onder het gemiddelde. Net als Blaricum (1,7% minder), Eemnes (1,8 % minder), Naarden (1,6 minder), Bussum (1,5 minder), ’s-Graveland (1,4 minder), Kortenhoef (1,9 minder), Loosdrecht (2,1 minder), Ankeveen (2,4 minder) en Nederhorst den Berg (1,3 minder). Opvallende verschillen zijn waar te nemen in Huizen. Daar is geen enkele bewoner met een bijstandsuitkering te vinden in de wijken Erica, Tafelberg en het gebied Buitenwijken, terwijl in Bijvanck (0,3 % hoger) en Bovenmaten (0.9 % hoger) meer bijstandsuitkeringen worden verstrekt dan in de rest van het land.

In het Eemland is de wijk Smitsveen in Soest een opvallende uitschieter. Daar hebben per duizend inwoners 65 mensen een bijstanduitkering (6,5%). De wijk zit daarmee 3,5 % boven het landelijke gemiddelde. De Leeuwarder wijk Heechterp heeft met 23,8% de meeste bijstandsuitkeringen van het land.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.