Getuigenissen politie onvoldoende voor veroordeling inrijden op agente in Hilversum

Anke Sprakel
Hilversum

De 44-jarige Paul O. uit Hilversum die op 16 september vorig jaar in de Havenstraat in Hilversum op een agente zou zijn ingereden, is daarvan vrijgesproken. De politierechter vindt dat, ondanks de getuigenverklaringen van twee agenten dat zij de man meenden te herkennen, onvoldoende bewijs is dat de verdachte ook de dader was.

Met de vrijspraak volgt de rechter de raadsvrouw van de verdachte. De Hilversummer was zelf niet bij de zitting aanwezig.

Het voorval vond plaats op 16 september rond middernacht.

De agente reed op dat moment met haar collega op de fiets in de Tweede Oosterstraat toen zij een man in een Opel Astra zagen rijden die half uit het raam hing en schreeuwde. Volgens de agenten leek het alsof de man onder invloed van drugs was.

De twee agenten besloten de automobilist aan te houden. Zij fietsten de Havenstraat in om de weg te blokkeren. Een van de twee agenten liep met de fiets aan de hand naar het midden van de straat en wilde een stopteken maken.

De automobilist die op dat moment in tegenovergestelde richting de Havenstraat inreed, reed recht op haar af. De agente kon ternauwernood opzij springen om te voorkomen dat zij door de auto geraakt zou worden. De automobilist reed vervolgens door.

Drugs

De auto kon aan de hand van de kentekenplaat opgespoord worden. De eigenaar bleek de 44-jarige dakloze Hilversummer. Hij beweerde evenwel niet in de auto te hebben gereden. De auto leende hij regelmatig uit aan derden, inruil voor drugs.

Kans

De agenten gaven naar aanleiding van het incident een beschrijving van de automobilist die in grote lijnen overeenkwam met de Hilversummer.

Maar beide agenten konden niet met zekerheid zeggen dat het ook daadwerkelijk de verdachte was.

De kans dat iemand anders achter het stuur had gezeten was aanwezig. De politierechter in Almere kon niets anders doen dan de Hilversummer vrijspreken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.