Orde scheppen in papieren chaos
Pietje Vlot (links) en Tineke van der Tol geven ondersteuning aan een cliënt van het© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
In Weesp kunnen alle inwoners met een laag inkomen gebruik maken van het inloopspreekuur Administratie voor Elkaar van Versa Welzijn. Mensen die het moeilijk vinden om hun administratie op orde te krijgen of houden door scheiding of overlijden van een partner kunnen een beroep doen op de vrijwilligers van het spreekuur Administratie voor Elkaar.
Pietje Vlot, coördinator van Administratie voor Elkaar en Thuisadministratie, wil graag de aandacht vestigen op het gratis inloopspreekuur in het gebouw Papelaan 99, elke woensdag van 09.30 tot 11.00 uur. Het is niet zo dat te weinig Weespers het spreekuur weten te vinden, maar Vlot wil de laagdrempeligheid van het inloopspreekuur bekender maken. „We willen meer mensen bereiken”, zegt Vlot.
Tineke van der Tol, de sociaal-juridisch dienstverlener van Versa Welzijn voegt daaraan toe: „Bij ons kunnen mensen terecht voor het ordenen van hun administratie. Het spreekuur is belangrijk om dingen weer op de rails te krijgen en het overzicht te krijgen.” Vlot: „Soms komen mensen hier met twee tassen vol losse bladen en brieven. Dan beginnen we met ordenen en bergen alles op in mappen.”
Het inloopspreekuur is ook voor mensen die geen idee hebben wat ze met een bepaald formulier aan moeten. „Het maakt niet om wat voor formulier: belastingdienst, Waternet, brieven van de gemeente. We hebben hier mensen gehad die van de gemeente een vragenformulier kregen voor de enquête over de bestuurskracht. Die vroegen zich af, wat moet ik ermee? Met dat soort vragen kun je hier ook terecht.”
Twijfel
Vlot benadrukt dat het voor Weespers voor wie Nederlands niet hun moedertaal is knap ingewikkeld kan zijn om wijs te worden uit wat de betreffende instantie precies bedoelt. „De vrijwilligers van het inloopspreekuur helpen ook mensen die twijfelen of ze een formulier juist hebben ingevuld en dat samen met de vrijwilliger even willen nalopen. Of een brief die financiële gevolgen kan hebben als ze niet snel reageren, ook dan is het raadzaam om langs te komen.”
Wat de vrijwilligers van het inloopspreekuur vooral doen is vertrouwen opbouwen bij hun cliënten. „Geen enkele vraag is gek. Financiële preventie is een belangrijk aandachtspunt in het contact met de klanten. Vaak zitten mensen in een situatie die veel onzekerheid met zich meebrengt doordat ze werkloos zijn geraakt, gescheiden, of van wie de partner is overleden die altijd de administratie deed. Door de omstandigheden is het dan vaak extra moeilijk om iets op te pakken terwijl je geen idee hebt wat je inkomsten zijn en wat je uitgaven”, vertelt Vlot.
Maatschappelijk werk en schuldhulpverlening van Versa Welzijn zijn altijd aanwezig tijdens het spreekuur. Ook wordt er verwezen naar bijvoorbeeld Vrouwen in Weesp dat in hetzelfde pand zit. Van der Tol en Vlot houden zich eigenlijk bezig met participatie in de praktijk. „De laatste jaren is er enorm bezuinigd en worden de gevolgen merkbaar van de invoering van de nieuwe Wet Werk en Inkomen, ouderen die langer thuis blijven wonen en de opmars van zelfredzaamheid. Mensen komen daardoor sneller in de problemen. Zodra we signalen krijgen dat er iets niet goed gaat of wachtlijsten ontstaan dan nemen we contact op met de gemeente”, zegt Vlot. „Weesp luistert overigens goed naar ons als we bij ze komen met signalen.”
Het spreekuur voorziet in een behoefte, zeggen Vlot en Van der Tol. In 2015 hebben 450 mensen een beroep gedaan op het spreekuur. Afgelopen woensdag kwamen er vijftien bezoekers naar het spreekuur. Met ingang van volgende week is er ook een inloopspreekuur in Loosdrecht en Nederhorst. Meer info: www.versawelzijn.nl