Definitief streep door bouwen achter Den Ool

Dit plan is nu onhaalbaar door bouw achter Den Ool.© Gemeente Hilversum

Valentijn Bartels
Hilversum

De gemeenteraad van Hilversum heeft woensdagavond harde randvoorwaarden vastgesteld waaraan een woningbouwplan op de plek van het Philipscomplex nabij de Kamerlingh Onnesweg in Hilversum moet voldoen.

Daardoor worden de duimschroeven bij de eigenaar van het terrein, vastgoedfamilie Lisman, flink aangedraaid. De gemeente Hilversum onderhandelt al zo’n jaar met Lisman over wat voor beide partijen de ideale woonwijk aan de rand van Hilversum moet worden. Nu loopt het stuk op het geringe aantal parkeerplaatsen op de schetsen van de vastgoedfamilie, het te beperkte aantal sociale woningen en het feit dat er in de Lisman-plannen gebouwd wordt achter Den Ool.

Door de vastgestelde randvoorwaarden staat aan de onderhandelingstafel nu als een paal boven water wat de gemeente Hilversum in de toekomst precies verwacht op het desolate bedrijventerrein: een groene, gasloze woonwijk met voldoende parkeerplekken, geen bebouwing achter Den Ool en een redelijke verdeling tussen dure, middeldure en sociale woningen. Concreter houdt dat in dat Lisman de parkeernota van de gemeente Hilversum aan moet houden. Ook moet ten minste een derde van de woningen sociaal zijn en dat het laagbouwcomplex van Philips, gelegen achter Den Ool, volledig moet verdwijnen ten behoeve van natuur. Op die manier wordt Dudok’s Kamrad in ere hersteld, een belofte die aan omwonenden is gedaan.

Niet frustreren

Leefbaar Hilversum en Hart voor Hilversum probeerden met een amendement juist op dat onderdeel extra ruimte te verschaffen voor de eigenaar die het terrein voor ruim acht miljoen euro kocht. Dat voorstel werd echter verworpen door de rest van de gemeenteraad. „We willen geen plannen frustreren, maar we willen voor kwaliteit gaan. Op deze manier sturen we de wethouder goed op pad”, vertelde Joost van Gilse (VVD). Edwin Göbbels (D66) vindt dat het door Lisman voorgestelde bouwprogramma (zie foto) ’te zwaar is voor de locatie’. „We hebben nu de mogelijkheid het historische Kamrad te herstellen.” Hans Haselager (PvdA) hoopt dat beide partijen er met de vastgestelde lijst randvoorwaarden uitkomen. „Zodat er eindelijk een wijk als Anna’s Hoeve komt op de plek waar nu dat lelijke gebouw staat.”

Jan Lisman liep direct na het besluit van de raad weg uit de vergadering. Hij en zijn zoon hoopten tijdens de commissievergadering over dit onderwerp nog onder de harde voorwaarden van de gemeente uit te komen. Verantwoordelijk wethouder Floris Voorink hoopt desondanks dat er na de zomer een mooi bouwplan ligt. „Deze voorwaarden geven mij extra richting.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.