De Wilge geniet van klassiek in mini-concertzaal

hilversum

Zes groepen van basisschool De Wilge waren deze week heel aandachtig bezig met klassieke muziek. Ruim honderddertig kinderen kregen gisteren en vandaag de kans om het van zeer nabij mee te maken in de rijdende concertzaal die langs de Noorderweg bij Globe voor de deur stond uitgeklapt. Schoenen uit, dat wel.

Het had een haar gescheeld of het hele feest was niet doorgegaan. De speciale oplegger, die zich in een handomdraai laat omtoveren tot een mini-concertzaal, was namelijk geregeld voor het schoolplein van De Wilge, maar het hek daar bleek net te smal. Te elfder ure kon het parkeerterrein van het centrum voor kunst en cultuur Globe worden geregeld, zodat de excursies voor de scholieren waren gered.

Iets voor elven meldt zich groep 7b van De Wilge met juf Marta Bosma bij het uitgeklapte gevaarte, dat ooit ’Classic Express’ is gedoopt. Ze zijn keurig op tijd. Binnen worden ze opgewacht door jong muzikaal toptalent dat via het Prinses Christina Concours is komen bovendrijven: Servaas Jessen (19, dwarsfluit), Jeanine van Amsterdam (17, viool) en presentatrice/pianiste Afke Wijma. Ze hebben leuke stukjes klassiek voor de groep in petto. De kinderen vinden snel een plekje op de kusbusvormige kussens, met de voeten gestoken in sokjes van de sponsor, want de schoenen moesten uit. De tribune staat in de lengte van de oplegger en is tien meter breed, met een podiumpje van drie bij tweeënhalf. Het kan net. In het zaaltje doet Servaas eerst een langzaam stukje Fauré. De ogen mógen dicht. Wat voor gevoel houden ze eraan over? ,,Blij en droevig tegelijk.’’ ,,Ik zat te denken aan vroeger’’, zegt een jongen. Dan speelt Jeanine een stukje Malagueña van Pablo Sarasate, compleet met pizzicato. Hoe valt dat? De gevoelens variëren van blij tot bang tot boos. Dan even wat Mozart op de piano. Na elk stukje is er applaus. Drie kwartier stil zijn en stilzitten is moeilijk, vooral voor twee jochies. De juf corrigeert met de ogen. De meeste kinderen, zo blijkt, oefenen in eigen tijd al op een instrument. Het miniconcert sluit mooi aan bij het muziekproject dat op De Wilge loopt. Het miniconcert is erin gegaan als Gods woord in een ouderling. Afke vraagt de zaal tot slot eens te gaan kijken op www.kiesjeinstrument.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.