D66: ’Statushouders Laren in Tiny Houses’

Eerste Tiny House komt aan op zijn plek in Alkmaar, terrein Gasfabriek.
© foto’s jjfoto alkmaar
Laren

Het schrijnende tekort aan sociale woningbouw in Laren voor de verplichte huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning(statushouders) zou opgelost kunnen worden via zogenoemde Tiny Houses. D66 Laren vraagt de gemeenteraad volgende week om het laten uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijkheden te steunen.

D66 stelt vast dat de wethouder volkshuisvesting regelmatig meldt dat het voor Laren uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk, is om wettelijk opgedragen aantallen statushouders te huisvesten. ,,In andere gemeenten zie je creactieve, niet meteen voor de hand liggende oplossingen’’, aldus D66-motie indiener Noud Bijvoet. ,,In Eemnes komen tijdelijke woningen voor vijf jaar op een stuk grond dat ter beschikking is gesteld door de parochie. Elders in Nederland worden Tiny Houses gerealiseerd.’’ Het zijn kleine huisjes die in een dag kunnen worden neergezet, en makkelijk verplaatsbaar zijn.

De mini-huizen lijken niet zo geschikt voor gezinnen en meer gericht op 1-2 persoonshuishoudens? ,,Inderdaad, maar het biedt de mogelijkheid om te onderzoeken of 1-persoonshuishoudens die nu in te grote woningen gehuisvest zijn, kunnen verhuizen naar dit soort huizen’’, aldus Noud Bijvoet. ,,Zo’n doorstroming geeft meteen meer lucht voor gezinnen die op de wachtlijst staan.’’

D66 zou ook graag onderzocht zien op welke plaatsen in Laren, bij voorkeur verdeeld over de gemeente, dit soort woningen geplaatst kan worden. ,,Bijvoorbeeld een klein gedeelte van de ligweide, het gebied achter de basiliek, het veld langs het Jagerspad(achteringang hockeyclub), Spookbos, oefenterrein hockey, oefenterrein voetbal.’’

Tot slot stelt D66 voor na te gaan op welke manier het project kan worden gefinancierd, bijvoorbeeld via een lening. De mini-huizen kosten ongeveer 50.000-60.000 euro, exclusief infrastructuur. Ter vergelijking, de sobere noodwoningen in Eemnes kosten circa 45.000 euro per stuk, de parochie stelt de grond gratis beschikbaar.

Uitdaging

Wie niet sterk is, moet slim zijn, redeneert D66. ,,Creatieve oplossingen bedenken buiten de gebaande paden moet voor een creatief dorp als Laren een onweerstaanbare uitdaging zijn.’’

Er zitten wel haken en ogen aan mini-huizen. Ze passen nog niet erg in de regelgeving van gemeenten. Maar in Alkmaar, Almere, Zutphen, Nijmegen en Weert zijn ze er.

In de gemeente Zaanstad zijn ze ten opzichte van Laren al een stap verder. Daar wordt nagedacht over het huisvesten van alleenstaanden, studenten en vluchtelingen in deze mini-huizen. Op 24 januari houdt de gemeenteraad van Zaanstad een brainstormsessie over Tiny Houses.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.