Premium

Werk neergelegd bij Tata Steel

Werk neergelegd bij Tata Steel
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel.
© ANP/ Lex van Lieshout
IJmuiden

Dertig medewerkers van de overslag in de havens van Tata Steel in IJmuiden hebben maandag twee uur hun werk neergelegd. Ze eisen duidelijkheid over de toekomst. Aad in ’t Veld, van FNV Metaal, voorziet grotere acties als het personeel niet snel weet waar het aan toe is bij een fusie met ThyssenKrupp.

Theo Henrar, bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland (TSN), moet de dertig man deze maandagochtend in de kantine geruststellen en weer tot werk vermanen. Want nee, aan de roep om meer duidelijkheid kan hij niet voldoen.

„Het enige dat Henrar de mensen kan vertellen is dat de zorg gedeeld wordt en dat hij de informatie zal delen zodra hij die zelf heeft”, zegt Aad in ’t Veld, bestuurder FNV Metaal over de werkonderbreking. Maar wanneer weet TSN meer?

In ’t Veld: „Volstrekt onbekend. Wij willen met iemand aan tafel die van de hoed en de rand weet en die beslissingen mag nemen. Door deze werkonderbreking openbaar te maken, hopen we dat we binnenkort aan tafel kunnen. Anders zie ik de onrust alleen maar verder toenemen en voelen wij ons gedwongen een andere weg te zoeken. De weg van acties.”

Brief

Het dertigtal ging na het gesprek met Henrar ’schoorvoetend weer aan het werk’, beschrijft In ’t Veld de afloop van de werkonderbreking.

Mogelijk had de brief die zondag uitging namens Hans Fischer, CEO en CTO van Europe Tata Steel, aan alle medewerkers van het staalbedrijf de onrust van maandag moeten voorkomen.

Hij zegt er komende weken en maanden alles aan te willen doen om alle vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen. Fischer zegt de onzekerheid te begrijpen, maar wijst ook op de kansen die hij ziet in de joint venture.

De krachten bundelen, zou ervoor kunnen zorgen dat ’er meer geavanceerde en premium kwaliteit producten voor ’s werelds meest veeleisende klanten’ geproduceerd kunnen worden.

Het boekenonderzoek loopt nog, maar Fischer wil de gesprekken met betrokkenen zoals de ondernemingsraden en vakbonden voortzetten.

Dat het nog weken - zo niet maanden - kan duren voordat de gesprekken beginnen, duurt de vakbondsbestuurder te lang. „De onrust is nú. Fischer zou ons nú uit moeten nodigen. Zo gaat het ons veel te lang duren.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.