Strijd voor behoud laatste hoogveen in Soest

Strijd voor behoud laatste hoogveen in Soest
Natuurmonumenten redt het hoogveen in Soest..
© Caspar Huurdeman
Soest

Natuurmonumenten is begonnen met het redden van het laatste stuk hoogveen in de wijde regio. Grote schrapers halen een laag aarde weg, zodat het gebied natter kan worden.

Hoogveen is een dikke laag samengedrukt veenmos, in de loop van vele honderden tot wel duizenden jaren ontstaan. In Soest ligt er tussen de wijk Overhees en de Wieksloterweg nog een kleine twee hectare van, een zeldzaamheid. Vandaar dat alles op alles wordt gezet om het te bewaren. Lastig, want met een dalend waterpeil wordt hoogveen aangetast en vergaat het. Doel is dan ook, ondanks afnemende grondwaterstand, het water daar op niveau te houden. Vandaar dat Waterschap Vallei en Veluwe vorig jaar al aan de slag is gegaan met het aanleggen van een duiker onder het fietspad van de Boerenstreek door. Ook is er een stuw aangelegd om het water in het gebied te kunnen houden.

De operatie is ook mogelijk omdat omliggende weilanden zijn aangekocht, mede dankzij een forse schenking. Zo kan het hoogveen de langverwachte buffer krijgen, van enkele hectare groot. Die weilanden moeten wel eerst worden afgeschraapt, zodat de voedselarmere grond eronder tevoorschijn komt. Daar moet dan vochtige grond met planten als heide en snavelbies komen en ook een vrij zeldzaam plantje als de vleesetende kleine zonnedauw, die het ook nu al opvallend goed doet daar. Ook de kamsalamander, moerassprinkhaan en een vlinder als het groot dikkopje doen het daar prima en krijgen dus meer ruimte.

Ringslang

Deze week is het grove werk gestart. Met groot materieel wordt grond afgevoerd, nadat eerder deze week ook beschermde dieren als ringslang en levendbarende hagedis zijn gevangen. Van elk zijn er drie gevonden, zo laat een ecoloog weten die er aan het werk was. Het werk is bewust nu in september en oktober gepland, zodat planten en dieren er de minste last van hebben, meldt Manita Brunekreef van Vereniging Natuurmonumenten. ,,Dan heeft de natuur daarna ook de tijd om weer te herstellen.”

Het hoogveengebied heeft al langer de aandacht van de natuurorganisatie. Op natuurwerkdagen gaan groepen vrijwilligers regelmatig aan de slag om opkomende boompjes en struiken weg te halen. Met de extra natuur rondom het hoogveen moet de natuur een betere buffer krijgen, zodat het hoogveen – dat eeuwenlang door de mens overal is weggehaald – mogelijk zelfs weer kan aangroeien, aldus Brunekreef.

Komende donderdagavond is er in de Charlottehoeve aan de Pijnenburgerlaan van half acht tot half tien gelegenheid om informatie te krijgen over het project. De boswachter en andere deskundigen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden, er is vrije inloop.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland