Belangstelling Larens kunstwerk onverminderd groot

Belangstelling Larens kunstwerk onverminderd groot
Een deel van het kunstwerk: De Vergulde Postwagen, het latere Hotel Hamdorff.
Laren

De belangstelling voor het muurornament dat Laarder Hans van Deuren van de smeltovens redde is onverminderd groot. Van Deuren hoopt dat het van ijzer gemaakte kunstwerk nog dit jaar een definitief plekje krijgt in Laren.

De eerste vijfhonderd euro voor de restauratie, een spontane schenking - is ook al binnen. Van Deurens wens om het muurornament dat Cees Snoey sr begin jaren zeventig maakte naar een ontwerp van de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit te plaatsen bij het Singer vindt daar weinig weerklank, maar toch kwamen directeuren Evert van Os en Jan Rudolph de Lorm, samen met cultuurwethouder Karin van Hunnik, het in stukken gezaagde muurornament bekijken. Het staat in de werkplaats van de gebroeders Snoey, die het werk van hun vader gaan restaureren.

Uitleg

Van Deuren: ,,Ik heb uitleg gegeven over het kunstwerk. Het is als een fries die de recente geschiedenis van Laren vertelt. Links begint het bij de molen en rechts eindigt het bij de Wilde Zwanen van Singer.’’

Algemeen Directeur Evert van Os: ,,Het is een prachtig hekwerk dat heel mooi het verhaal van Laren vertelt, en het is goed dat het behouden blijft. Maar niet bij ons, we zijn geen historisch museum en als werk past het niet bij het kwaliteitsniveau van ons museum.’’

Commissie

Wel is het Singer bereid zitting te nemen in de commissie die wordt samengesteld om een mooi plaatsje voor het ornament te vinden. Het kunstwerk vertelt over Laren rond 1900 en in de eerste helft van de vorige eeuw.

Inmiddels heeft Van Deuren van alle voorstellingen de herkomst ontdekt en zijn er 23 suggesties voor een definitieve plek voor deze Larense fries.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland